Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Erdélyi napok harmadszor koncertekkel, vetélkedővel, gasztronómiával Nyomtatás E-mail
2014. okt. 24.
A váci Madách Imre Művelődési Központ - együttműködve az Erdély Barátainak Közhasznú Egyesülettel - immáron harmadik alkalommal rendezte meg az Erdélyi napokat. Az október 16-a és 18-a között megtartott rendezvénysorozat első napján vetélkedőn mérhették össze tudásukat a váci középiskolások. A diákok feladatlapokat töltöttek ki, amelyek között volt általános kérdéssor irodalom, történelem és földrajz témakörben.






Kérdések voltak Székelyudvarhelyről, erdélyi költők, írók műveiből. Izgalmas feladatnak bizonyult a tájszavak felismerése és Székelyföld vaktérképén a székek helyeinek pontos megnevezése. A városfelismerés feladatlapnál híres szobrok, épületek nevét és helyét kellett felismerni, illetve nagyvárosokhoz tartozó címereket  kellett összepárosítani. Az összesen nyolc állomásból álló vetélkedő utolsó feladataként vetítés során fel kellett ismerniük a diákoknak híres erdélyi személyeket és helyeket. A mintegy másfélórás versenyt a váci Katona Lajos Városi Könyvtárral és Vác Város Levéltárával közösen rendezte a Madách Imre Művelődési Központ. A zsűri tagjaként és a szervezésben közreműködőként dr. Horváth Ferenc, a városi levéltár igazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Rajta kívül Tumbászné Velki Ágnes, a Katona Lajos Városi Könyvtár munkatársa és Harkácsi István, az Erdély Barátainak Közhasznú Egyesület tagja vett részt a zsűrizésben.


A vetélkedőre nevező öt iskola közül első helyen végzett a Boronkay György Műszaki Középiskola, Gimnázium és Kollégium csapata, míg holtversenyben a második helyezett lett a Bernáth Kálmán Református  Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola és a Táncsics Mihály Mezőgazdasági Szakképző Intézet csapata. Harmadik helyezést ért el az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola csapata. A dobogóról pedig a váci Piarista Gimnázium és Kollégium csapata szorult le. A versenyzők díjazását az Erdély Barátainak Közhasznú Egyesülete támogatta.

Másnap hatalmas érdeklődés kísérte azt az erdélyi ízeket felvonultató gasztronómiai bemutatót, amelyet a Vendégvárók Váci Egyesülete szervezett. Ezt követően a Fölszállott a páva című televíziós népzenei tehetségkutató műsorban, 2012-ben különdíjat kapott Tallabille együttes adott nagy sikerű koncertet.










Az eseménysorozat zárónapján, október 18-án, szombaton az Aranyalma páros gyermekeknek szóló interaktív népzenei előadását tekinthették meg az érdeklődők, de sor került a Korondi Ifjúsági Fúvószenekar és a Váci Ifjúsági Fúvószenekar közös hangversenyére, továbbá a váci Forte fotóklub Erdélyország című kiállítása is megnyílt. A tárlat november 10-ig látható.



Szintén november 10-ig látható a budapesti Artézi Galéria művészeinek kiállítása, amely Magyar Festészet Napja alkalmából nyílt október 17-én. Az érdeklődők Kecskeméti Kálmán, Ladányi Imre, Lonovics László, Németh Dóra, Németh Géza, Orvos András, Szemethy Imre alkotásait tekinthetik meg.








A III. Erdélyi Napok című rendezvénysorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat