Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
"Apró képek" Molnár Ferenctől a Toronyban Nyomtatás E-mail
Molnár Ferenc fotóművész "Apró képek" című kiállítása nyílt meg a váci Lyra Könyvesház Torony Galériájában május 25-én, pénteken.


A kisméretű - éppen méreténél fogva - különleges hangulatú galériában stílusosan mutatnak a 18x25-ös, lírai hangvételű aktfotók és fotócsendéletek, tökéletesen kitöltve a rendelkezésre álló teret. A nemzetközi hírű, számtalan díjjal és szakmai elismeréssel rendelkező fotóművész pályafutása a Dunakanyar Fotóklubban indult, az 1980-as évek elején. Jelenleg a Dunakanyar Fotóklub alelnöke.



Molnár Ferenc művei bejárták a világot: szerepeltek többek között Argentínában, Brazíliában, az USA-ban, Angliában, Franciaországban, Csehországban, Ukrajnában, Romániában és Hong-Kongban is. Molnár Ferenc régóta Budapesten él, ám továbbra is rendszeresen szerepel Vácott egyéni és csoportos tárlatokon. Saját meghatározása szerint érdeklődése középpontjában az ember, az emberi környezet és a természet áll. A mostani tárlat - ahol mind az ember, - mind pedig a természetábrázolás megtalálható, különböző alkotói korszakokból válogat. A kiállítást Németh Árpád festőművész nyitotta meg. A fotográfia játék az idővel, de - Németh Árpád megfogalmazásában - sziszifuszi küzdelem is.



"Pantha rhei" - minden változik, vagyis kétszer nem léphetünk ugyanabba a folyóba - mondta Hérakleitosz a görög bölcs, Kr.e., a VI. század körül. Az idő voltaképpen az "itt és most-ok" végtelen folyama, ahol a jelen pillanat máris továbbillan, s hacsak nem tudatosítjuk magunkban, szüntelen kisiklik a kezünk közül. Az ember örök vágyai közé tartozik, hogy megállítsa az időt. Ennek egyik kísérlete vagy képi megnyilvánulása a fotográfia is. A művészi fotó az időfolyam egyetlen pillanatát ragadja meg, a mondanivaló szempontjából legrelevánsabb pillanatot, illetve azt, amelyben a szépség a legerőteljesebben megmutatkozik.



A mostani tárlat képanyaga - amely tárgya szerint két csoportba sorolható - a konkréttól az absztrakt felé halad. Az első képsort fekete-fehér aktfotók, pontosabban nőábrázolások teszik. A fény-árnyék jelenségek, amelyek titokzatos légkört varázsolnak a megjelenített alakok köré, döntő szerephez jutnak ezeken az alkotásokon. A másik csoportot természetfotók alkotják, ahol a szokatlan fényhatások, illetve a látszólag egymástól különböző dolgok egymás mellé helyezése új, szimbolikus tartalommal telíti a valóság megszokott részeit. A kiemelt részletek mögött érdekes módon sejlik fel az egész, mintha egy könyv néhány mondatából következtethetnénk a történet egészére is. A részletek metaforikus értelmezhetősége felvillantja ugyanis a mélyebb összefüggéseket. Különösen szuggesztívek a fekete-fehér képeken megjelenő, s a figyelem fókuszába kerülő, színes motívumok.
A kiállítás június 24-ig tekinthető meg, Molnár Ferenc fotóművész alkotásai pedig - ezt követően - Vácon legközelebb augusztusban, a Curia Galériában lesznek láthatók.





Maczkay Zsaklin
Fotók: Cservenák Péter

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat