Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A Magyar Kultúra Napját ünnepelték Vácott Nyomtatás E-mail
2015. jan. 27.
Idén is megemlékeztek a Magyar Kultúra Napjáról Vácott, a Madách Imre Művelődési Központban. Az ünnepi eseménysorozat a kulturális intézmény Emeleti Galériájában Gyarmathy Tihamér, 2005-ben elhunyt Kossuth-díjas festőművész és fia, Rádóczy Gyarmathy Gábor festőművész közös kiállításával indult, melyet dr. Feledy Balázs művészeti író nyitott meg. A megnyitón tárogatón közreműködött: Matus Mihály. A tárlat megtekinthető: 2015. február 28-ig.



A kiállítás megnyitót követően a színházteremben megrendezett gála keretében a jelenlévők közösen énekelték el a Himnusz első versszakát. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én elkészült költeményének további versszakait a Madách Drámakör adta elő, prózában.
A Himnusz utolsó versszakának elhangzását követően Mohácsiné Dim Rita Vác Város Önkormányzat Intézményfelügyeleti és Humán Osztályának vezetője mondott nyitóbeszédet, majd ünnepi beszédet mondott Steidl Levente, Vác Város Önkormányzat Művelődési-Oktatási és Ifjúsági Sport Bizottságának elnöke. Steidl Levente beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy mennyire fontos január 22-e, a nap, amikor a magyar kultúrára fokozott figyelem irányul. Az elnök ezután méltatta a Himnusznak a magyarság életére gyakorolt hatásait. Steidl Levente ezt követően számos példát említett, a város kulturális életét fellendítő események közül, melyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Vác városa ma viselheti a Kultúra Magyar Városa címet.
Steidl Levente beszédét követően Sebestyén Márta és Andrejszki Judit közös előadását láthatta a nagyérdemű. Az előadás során a korábbi évszázadok magyar zenéiből válogatott dalokat adott elő a két, világ szinten ismert és elismert művész.
Az előadást követően az este - immáron hagyományosan - a művészeti díjak átadásával folytatódott:

A szakbizottság döntése alapján Furák László, a váci Tragor Ignác Múzeum vezető teremőre részesült a "Közművelődést elősegítő munkáért" elismerésben.

Furák László:
2010. óta teremőr a Tragor Ignác Múzeumban. Felel a kiállítóhelyek biztonságáért, tájékoztatja a látogatókat. A középiskolai diákok közszolgálati feladatokat látnak el a múzeumban, ahol Furák László koordinálja a tanulókat.

A múzeumi vendégkönyv bejegyzéseiből látható, hogy a látogatók a kiállítás mellett Furák László segítőkészségét dicsérik a legtöbben.

Vác Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2007-ben alapított díjat a kiemelkedő alkotóművészeti munka elismerésére. A testület a "Vác Város Művészeti Díja" kitüntetést idén Kocsis Iván fotóművésznek adományozta.

Kocsis Iván: Megalakítja a Dunakanyar Fotóklubot. 1978-tól tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Művészeti Alapnak, majd utódjának a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének.

1981-ben miniszteri kitüntetésben részesül, 1984-ben a Római Magyar Akadémia ösztöndíjasa. 1987-ben elnyeri a Neufeld Anna emlékdíjat. 1957 és 1962 között több hazai és nemzetközi kiállításon állít ki.

Köztéri munkája 1984-ben született meg Fotomurálként a váci fedett uszodában.

2000-től szakíró is, különböző folyóiratokban jelennek meg munkái. 2003-ban megteremti a Váci Fotóművészeti Gyűjteményt, melyben félszáz alkotó 1000 képét regisztrálták.

Vác Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2001-ben alapította a "Vác Város Művelődéséért" díjat a városban eredményesen működő közgyűjteményi és közművelődési intézmények, azok szakalkalmazottai, valamint a közművelődést szolgáló közösségek számára. A kitüntetést ezúttal Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója vehette át.

Kis Domonkos Márk: Egy város életében a színházalapítás nagy horderejű esemény. Vác Városában hosszas előkészületi munkák után 2013. áprilisában megnyitotta kapuit a Váci Dunakanyar Színház, melynek igazgatójául Kis Domonkos Márkot nevezték ki.

Irányítása alatt két alkalommal került megrendezésre V4 Fesztivál és Színházi Találkozó. Teltházas előadások, neves színészek, színes választék jellemzi a színházat. Egy közvetlen munkatársakból álló csapatot tudott kinevelni. Elhivatottsága teszi őt kiváló vezetővé. A Nemzeti Színház vezérigazgatójával, Vidnyánszky Attilával együttműködési megállapodást írt alá a 2014. évben.



A képen (balról): Kocsis Iván, Kis Domonkos Márk és Furák László

Az elismeréseket Mohácsiné Dim Rita és Steidl Levente adta át a díjazottaknak. Az átadásokat követően Lakatos Ádám Kölcsey Ferenc "Huszt" című versét adta elő, majd az esemény záróakkordjaként a jelenlévők közösen elénekelték a Szózatot.

Fotó: Cseledy András

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat