Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A cseh hős Vácott járt Nyomtatás E-mail
Az eredeti kerettörténet, rengeteg improvizáció és még ettől is több humor. Röviden ez jellemezte a nagy klasszikus cseh történetet a ©vejk, a derék katona című előadást. Az 1923-ban elhunyt cseh író, Jaroslav Haąek hősét ezúttal Mikó István elevenítette meg a váci polgármesteri hivatal udvarán július 13-án, pénteken. A Városházi esték című sorozat második, idei utolsó programjára sokan voltak kíváncsiak. A neves színművészt Suha Kálmán és Herrer Pál kísérte zenével a Vácott tartott estén.


Haąek annak idején az alábbi szavakkal vezette be ©vejk-történeteit: "Nagy idők nagy embereket kívánnak. Vannak szerény, fel nem ismert hősök, akiket nem dicsőít a történelem, mint Napóleont. Jellemrajzuk elhomályosítaná még makedóniai Nagy Sándor dicsőségét is. Manapság, a prágai utcákon járva, találkozhattok egy ütött-kopott férfival, aki maga sem tudja, milyen jelentős szerepet játszott a mostani nagy idők történetében. Szerényen megy a dolga után, nem zaklat senkit és őt sem zaklatják interjúért az újságírók. Ha megkérdeznétek, hogy hívják, egyszerűen és szerényen így felelne: ©vejk vagyok... Én nagyon-nagyon szeretem ezt a derék katonát, Josef ©vejket, s közzétéve világháborús kalandjait, meg vagyok győződve, ti is mindannyian szívetekbe fogadjátok e szerény, fel nem ismert hőst."

©vejk eddig a huszadik század egyetlen irodalmi hőse, aki nemcsak úgy hódította meg a világot, hogy a róla szóló művet világhírűvé tette, hanem úgy is, hogy önmaga fogalommá, és egyben szimbólummá vált és így méltán vonult be kissé együgyűen, de jóhiszeműen, ravaszkásan és bölcsen mosolyogva a tőle korban, alkatban, magatartásban és stílusban annyira különböző, de lényegében mégis azonos cél felé törő nagy elődei, Till Ulenspiegel, Panurge, Falstaff és a többiek társaságába.

©vejk, bármennyire is jellegzetes szülöttje hazájának, mindenütt otthon van, mert mindenütt szükség van rá. És szükség lesz rá mindaddig, amíg elnyomás, kizsákmányolás, öncélú hatalomvágy, eszetlen drill, ostoba bürokratizmus, képmutatás, álszenteskedés és nagyképűség lesz a világon, mert ezek ellen és még sok más embert pusztító, embert nyomorító, lelket keserítő és gerincet görbítő jelenség és tulajdonság ellen vívja - a világ minden jóakaratú és jó humorú emberével szövetséget kötve - a maga háborúját.



©vejk nemcsak lelket derítő alak, hanem bíráló típus is, és a fennálló társadalmi rendhez való viszonya egyáltalában nem barátságos, mert a polgári világ minden fogalmát, hazafiságát, etikáját, igazságszolgáltatását és rendjét tökéletesen nevetségessé teszi. Svejk éppen csak nemzetiségi hovatartozása kapcsán függ össze a cseh nemzettel, különben nemzetközi típus, a "félig" kispolgár típusa. Megdöbbenti és megzavarja mindaz, amit államérdekként tálalnak elébe. Megakarván őrizni “józan eszét”, elkezdi a zseniális hülye szerepét játszani, passzív lojalitásával ad absurdum vive az általa szolgált állam érdekeinek, törvényeinek és parancsainak teljesítését. A számára értelmetlen apparátus fölött állónak érzi magát és passzívan bomlasztja azt. Egészséges észjárással megáldott, kicsit korlátolt, kicsit együgyű, de az igazságot ösztönösen érző, mindig jóakaratú, jószívű és mindig bátor kisember, aki a maga módján és a maga korlátai között harcol a legfőbb emberi érdekekért - olvasható azon a honlapon, amelyet a cseh irodalmi hős tiszteletére készített egy hazai rajongója.

A Csehországban mind a mai napig közkedvelt derék katona bőrébe kiválóan beletudott bújni Mikó István, aki már-már elhitette, hogy az irodalmi hős egykoron valóban létezett. A csaknem másfélórás előadás vastapssal ért véget. Kiváló színművészünk már több alkalommal járt Vácott, s rövidesen ismét visszatér. A Váci Világi Vigalom keretében július 29-én, vasárnap 21 órától Benkő Péter, Teremi Trixi, Bozsó József és Mikó István főszereplésével láthatják ugyanis az érdeklődők a Kölcsönkért kastély című előadást. A színházi produkció ingyenesen tekinthető meg.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat