Vác Online

KERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA



Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI MÁNIA
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Szegények Ügyvédje | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | Váci Sz@rezígy | A fejlődés útja | Valentin-nap | A Dakarig vezető rögös út | Így készül az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu

 
A palóc vidék gasztronómiai sajátosságai Nyomtatás E-mail
2017. ápr. 07.
Szerencsére a magyar konyha olyannyira színes és sajátos, hogy gyakorlatilag megunhatatlan – ahány vidék, annyi hagyomány, annyi ízlés és annyiféle szakácstudomány, amit még felsorolni is nehéz volna. A magyar gasztronómia így világhírű, különleges fűszereinknek és páratlan ételeinknek hála. Lássunk most néhány olyan étket, ami nem csak, hogy Magyarországot, de a palóc konyha néphagyományait is közelebb hozná egy turistához!

A palóc ember és a palóc tájszólás adja meg az igazi ízét hazánk északi részének, ízes beszédüket ugyanis ezer közül is felismerni, és ettől igazán gyönyörű ez a kultúra. Nem csak a beszédük, de a jellegzetes ételeik is ízesek: ki ne hallotta volna már a palócleves, a haluska, a vajalja, vagy a morván ételek nevét?


A palóc konyha igen takarékos volt régebben: igyekeztek minél gazdaságosabban főzni s táplálkozni, így számos étek alapját alkotta liszt, krumpli, vagy káposzta. A búza- és rozsliszt alapú kenyeret nemcsak „kísérőnek” használták az étkezésben, gyakran levesbetétként is szolgált: néhány szelet kenyeret a tányér aljára tettek, majd erre szedték rá a levest, még forrón. A leves igencsak központi szerepet játszott a palóc étkezésben: szinte mindenből levest is tudtak készíteni habarással – ilyen volt a tejleves, a cibere, a zsufa, a savanyú káposzta leve behabarva, az árpakása leves és a tésztalé. Számos krumpliból készült fogás is az asztalra került, a lehető legváltozatosabb formákban: krumplileves, ganca, a krumpli lángos, a haluska, vagy a „kanállal szaggatott”. Ezekhez az ételekhez szinte nem is kellett más, csak maga a krumpli, hagyma, liszt, só-bors, és persze zsír – más-más arányban. A palócok hetente egyszer-kétszer fogyasztottak főtt tésztát, amit vajaljával, túróval, krumplival, káposztával vagy mákkal ízesítettek. Gyakran sütöttek kemencében lepényt, morványkalácsot vagy ferentőt. Ezeket krumplival, túróval, cukorral tették igazán finommá, s legtöbbször csak ünnepekkor kerültek az asztalra – így a morványkalács (vagy morván) másik neve a menyasszonykalács volt. A ferentőt csigaformára tekerték össze, tetejére cukros vizet hintettek, ezután megszórták mákkal, vagy mézet csurgattak a tetejére. A rétes ezen a vidéken is híres volt, melyet szintén a hagyományos, elérhető alapanyagokkal töltöttek meg: ilyen volt a mák, a túró, és persze a káposzta.

A palóc konyha igazi szépsége egyszerűségében rejlik: elérhető, olcsó, háztáji alapanyagokból dolgoztak az asszonyok, mégis mindig meg tudták örvendeztetni a kicsiket és a nagyokat egyaránt. A környéken a mai napig kapható a híres molnárkalács, melyet ma már egy speciális sütővassal készítenek – Borsodnádasdon még fesztivált is rendeznek a tiszteletére. Érdemes megkóstolni!
Megosztás
 




 

Anatólia Gyros és Hamburger Bár



The Red Rouge ...az örök divat!

Hekk terasz

ECO fabrikett VÁC


The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail





   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat