Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MoziShop
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Pénzügy | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | A fejlődés útja | Így készült az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu | Látszódj VELÜNK! 2018

 
Süssünk, süssünk valamit... Nyomtatás E-mail
2018. dec. 23.
Tartalomjegyzék
Süssünk, süssünk valamit...
Oldal 2
Oldal 3
Oldal 4
Az ünnep egyik fénypontja a karácsonyi lakoma. Falun a ház leginkább tiszteletben tartott bútordarabja mindig is az asztal volt. Megteríteni csak ünnepeken szokták. Karácsonykor piros csíkos terítőt tettek az asztalra. A karácsonyi abrosznak varázsereje volt: bőséget, egészséget hozott; ezért később sütő- vagy vetőabrosznak használták. Összeállításunkban néhány jellegzetes karácsonyi sütemény elkészítését mutatjuk be olvasóinknak.


Karácsonyfa
A mézet, a cukrot és a margarint egy edényben megolvasztjuk, majd kézmelegre hűtjük. A liszthez hozzáadjuk a mandulát, a sütőport és a mézes fűszerkeveréket, majd összegyúrjuk a mézes-margarinos keverékkel.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán kb. 1/2 cm vastagságúra kinyújtjuk. Karácsonyfa-papírsablont készítünk a kívánt méretben és formában. Mindegyik fa számára két tésztaformát vágunk ki, az egyiket hosszában kettévágjuk. A maradék tésztából csillagot formázunk a karácsonyfacsúcsra.
A tésztadarabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük és 200 °C-ra előmelegített sütőben. 15-20 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. A tojásfehérjét 12,5 dkg porcukorral sűrű mázzá keverjük és habzsákba vagy fóliazsákba töltjük. A mázzal minden egyes fára merőlegesen "ráragasztunk" két fél karácsonyfát oly módon, hogy a fa megálljon.
A karácsonyfák tetejére felragasztjuk a csúcsokat. Megszórjuk a maradék porcukorral és cukorgyönggyel díszítjük.


Hozzávalók a tésztához:
5 dkg RAMA margarin
25 dkg méz
10 dkg Koronás Aranybarna cukor, 35 dkg liszt
10 dkg darabolt mandula
1 csomag sütőpor
1 csomag mézes
fűszerkeverék
liszt a nyújtáshoz
a díszítéshez:
1 db tojásfehérje
17,5 dkg porcukor
cukorgyöngy

Mogyorós-diós kifli
Az élesztőt elmorzsoljuk, egy csipet cukorral és 3 evőkanál liszttel langyos tejben feloldjuk. Meleg helyen letakarva felfuttatjuk. Kissé megolvasztjuk a margarint és a maradék lisztet, a tojást, a sót és az élesztőt hozzáadva sima tésztát gyúrunk. Cipót formálunk belőle és meleg helyen hagyjuk a duplájára megkelni. A mogyorót, a diót és a napraforgó-magot apróra vágjuk. Kis tűzön megolvasztjuk a cukrot, karamellizáljuk és a tűzről levéve hozzáöntjük a tejszínt. Lassú tűzön sűrűre főzzük, belekeverjük a mogyorót, diót, a napraforgó-magokat és a mazsolát. A tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, először 3 csíkra, majd háromszögekre vágjuk. A tölteléket elosztjuk rajta és kifliket tekerünk a tésztából. Margarinnal kikent sütőlapon elrendezzük a kifliket és 10 percig még kelesztjük. Összekeverjük a tojássárgáját és a tejet, ezzel megkenjük a kifliket és előmelegített sütőben, 225 °C-on, 15 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók a tésztához:
6 dkg RAMA margarin
5 dkg élesztő
5 dkg cukor, 50 dkg liszt
2,5 dl tej, 1 db tojás
1 csipet só
A töltelékhez:
5 dkg mogyoró, 5 dkg dióbél
1 evőkanál napraforgómag
10 dkg cukor
1 dl habtejszín
7,5 dkg rumba áztatott mazsola
margarin a sütőlap megkenéséhez
1 tojássárgája
1 evőkanál tej a sütemény megkenéséhez

A karácsonyi beigli
A családi tűzhely örzői ismét versenyt futnak legszebb ünnepünkön, hogy szeretteiket finom ételekkel és édességekkel kényeztessék. Természetesen ilyenkor a bejgli, a karácsonyi sütemények királya, minden asztalon ott díszeleg. Hazánkban évszázadok óta közkedvelt csemege a kuglóf, flódni és kindli, amelyek a bejglivel együtt a hagyományos zsidó konyhából eredeztetnek. Minden háziasszony receptfüzetében megtalálható a bejgli valamelyik változata, a következő klasszikus változattal garantáljuk nem vallanak szégyent!
TÉSZTA: liszt 1 kg, vaj (margarin) 40 dkg, porcukor 10 dkg, élesztő 2 dkg, só 1 dkg, tej 3 dl, tojássárgája 4 db, vaníliás cukor 1 dkg, citromhéj reszelék 1 dkg.
Az átszitált lisztet és porcukrot, vaníliás cukrot és citromhéjat összegyúrjuk a zsiradékkal. Hozzáadjuk a tej felében csomómentesre kevert élesztőt és a maradék tejben oldott sót a tojássárgákkal. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, de gyorsan, nehogy a zsiradék megolvadjon. Ezt a tésztamennyiséget 8 gömbölyű részre osztjuk és formázzuk, amit legalább félórára hűvös helyre teszünk pihenni.
TÖLTELÉK: dió vagy mák 50 dkg, cukor 30 dkg, mazsola 5 dkg, tej 2,5 dl, vaníliás cukor 2 dkg, citromhéj reszelék 2 dkg, (őrölt fahej, szegfűszeg, cukrozott narancshéj ízlés szerint).
Mézzel kiváltani a cukrot az adott súlyban, kitűnő alternatíva. Sokan pár deka reszelt almával teszik lazábbá a tölteléket. Az őrölt diót vagy mákot az összes járulékos ízesítőanyaggal összekeverjük. A tejet a cukorral és a mazsolával feltesszük főzni. Mikor felforr a tej, ráöntjük az imént előkészített dióra vagy mákra és jól összekeverjük, majd félretesszük kihűlni. (A fenti töltelék mennyiség, ha elkészítjük dióból és mákból is, 4-4 darab, kb. félkilós bejglire elegendő.)

A BEJGLI ELKÉSZÍTÉSE
A tésztánkat 3-4 mm vastag téglalap alakúra (kb.: A/4 méret) nyújtjuk, lehetőleg liszt használata nélkül. A tölteléket egyenletesen rákenjük a kinyújtott tésztára, ügyelve arra, hogy a szélein 1-1 cm elmaradjon. A tészta rövidebb oldalainak szélét 1 cm szélességben behajtjuk a töltelékre, majd hosszanti oldalával párhuzamosan rúd alakúra felcsavarjuk. A bejglirudakat úgy helyezzük tepsibe, hogy a hajtás alulra kerüljön. A helyes kenési móddal adhatjuk meg a bejgli jól ismert márványos jellegét. Először simára kevert tojássárgájával kenjük le és langyos helyen érleljük. Amikorra megszárad a felületén a sárgája a kelési folyamat miatt kis hajszálrepedések keletkeznek. Ekkor a bejgliket csak tojásfehérjével kenjük le és hűvös helyre tesszük, addig amíg felületük ismét megszárad. Sütés előtt szerencsés hurkapálcával megszurkálni, hogy a fölösleges gőz könnyebben eltávozhasson, ne repessze szét a rudakat. Közepesen erős, kb. 200C°-ra melegített sütőben sütjük úgy 40 percig. Gesztenyés bejglit is készíthetünk. 25 dkg gesztenyemasszát, 3 dkg porcukrot, 2 dl rumot és 3 dkg mazsolát összegyúrva, ugyanúgy járva el, mint az előzőeknél.



 




 








Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat