Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Felrobbantották a Lánchidat Nyomtatás E-mail
2016. ápr. 14.
A fenti címet olvasva a nagyvilág aktuális történéseit követő Olvasóink közül bizonyára sokan arra asszociáltak hirtelen, hogy valamiféle terrorcselekmény történt a fővárosban. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen nem erről van szó, hanem egészen pontosan arról, hogy az Államvédelmi Hatóság történetét széles spektrumban bemutató Á. V. H. film egyik váci forgatási helyszínén az egyik jelenethez a produkció stábja megépítette a Lánchíd makettjét, majd felrrobantotta azt...

Dr. Keserű Sándor, a film tanácsadója, társproducere szerkesztőségünknek elmondta, hogy a Lánchíd felrobbantása egy kulcsfontosságú jelenete a gőzerővel készülő Á. V. H. filmnek. "A második világháború egyik meghatározó mozzanata, amikor a németek a főváros valamennyi hídját felrobbantották, ily módon elvágva Budát Pesttől" - hangzott el dr. Keserű Sándortól, aki hozzátette: "A Lánchíd felrobbantásánál volt egy olyan malőr, hogy korábban robbantották fel, mint az tervezve volt. Több német utász is odaveszett a délutáni, úgymond csúcsforgalomban bekövetkezett robbanásban. A Lánchíd, illetve Budapest valamennyi hídjának felrobbantása Szálasi rémuralmánk mementója, a nyilas német kegyetlenségek ékes bizonyítéka."A felrobbantott Lánchíd egy korabeli, amatőr fotón
(Kép forrása: Wikipédia)

Az alábbiakban a VácOnline.hu Olvasói exkluzív tartalomként megtekinthetnek egy pár másodperces videót arról a Lánchíd makettről, amelyet az Á. V. H. film egyik jelenetében felrobbantanak.A hídnak a fenti videón látható, a filmben felrobbantásra kerülő, korhű, kicsinyített mása a Vasúttörténeti Park makettosainak keze munkáját dícséri.

Dr. Keserű Sándor annyit még megosztott velünk érdekességképpen, hogy a Lánchíd felrobbantása és újjáépítése közötti időszakban az orosz utászok egy ideiglenes hidat építettek, amit a köznyelv "Mancinak" csúfolt.

A film tanácsadója, társproducere végül megerősítette az előző beszélgetésünkkor általa elmondottakat, miszerint: a produkció mood filmje hamarosan elkészül, az Á. V. H. film teaser trailer-ének premierjére pedig a VácOnline.hu hasábjain kerül majd sor. Hamarosan tehát néhány mozgókép is nyilvánosságra kerül Á. V. H. filmből.
***

A Lánchíd felrobbantásának története dióhéjban (Forrás: Wikipédia)


A második világháborúban felrobbantották Budapest összes hídját, 1945. január 18-án, utolsókként, az Erzsébet-hídat és a Lánchidat.

Valamennyi lánckamrában elhelyezték a robbanóanyagot, de ezek közül csak a pesti oldalon lévők robbantak fel. A horgonyzásukat elvesztett láncok a kamrából kiszakadtak és a mederpillérek tetején található mozgósarukat magukkal rántva törték át a főpárkányt tartó falazatot, amely ezáltal labilis helyzetbe került. A függesztőrudak egymás után elszakadtak, és először a híd pesti, majd a középső nyílása a Dunába zuhant. A budai nyílás pályája csak kettétört és belecsúszott a vízbe, mivel itt a lánc csupán három métert mozdult el a pesti huszonöt méterrel ellentétben. A pesti horgonykamra teljesen elpusztult, a budai csodával határos módon ép maradt. A felszerelt robbanószerkezet 1948-ban, a vízzel elárasztott kamra víztelenítésekor került elő, teljesen szétázva.

1947 tavaszán született meg a Lánchíd újjáépítésére vonatkozó döntés. Az ország népe ezt megtudván összefogott, megalakult a Lánchíd Bizottság, amely ismertette az újjáépítéssel kapcsolatos nehézségeket és felhívást tett közzé az építkezés anyagi támogatására. A munkálatok szinte azonnal megkezdődhettek a sok, még külföldről is beérkezett felajánlás segítségével.

Az újjáépített hidat a forgalomnak 1949. november 20-án, az eredeti híd avatásának századik évfordulóján adták át.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat