Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Váci mesterszakács luxemburgi sikere Nyomtatás E-mail
Váci siker született az idei Kulináris Világbajnokságon, amelynek Luxemburg adott otthont. A Hotel Taverna mesterszakácsa, a Vácott élő Ványi László a B kategóriában készített versenymunkájával a „Leginnovatívabb kompozíció” díját hozhatta haza.

Különösen nagy jelentőséggel bír ez az elismerés, hiszen ezzel a díjjal a Vácott élő mesterszakácsot jutalmazták először a verseny történetében. Ötletét sokan örültségnek és merész vállalkozásnak tartották, de a végeredmény Ványi Lászlót igazolta, aki a kezdetektől azt mondta: "ne aggódjatok jó lesz ez".
A saját kreativitását dicsérő tálalón olyan finomságok kerültek a zsűri elé, amelyek - stílszerűen fogalmazva -egy másik díjat is a konyhára hoztak. Menüsorát bronzéremmel jutalmazták a szakmai ítészek.

 

A november 18-a és 22-e között megrendezett Kulináris Világbajnokság magyarországi résztvevői a tavalyi, hazai Gasztrorandevú versenyen már bizonyítottak. Éppúgy, mint Ványi László, aki már több versenyen is részt vett, s mindegyikről éremmel tért haza. A Gasztrorandevúról például a legfényesebben csillogó medállal. Ugyancsak az elmúlt esztendőben Basselban a Taverna-csoport tagjaként ezüstérmet szerzett az IGEHO kiállítás keretein belül megrendezett nemzetközi szakács- és cukrászversenyen. Az akkori megmérettetés célja, az volt, hogy mérje a szakmai tudást és teljesítményt, nyilvánosságot biztosítson a szakács- és cukrászművészet fejlődése számára és ösztönözze az utánpótlást.

Még mielőtt valaki elkezdené irigyelni a váci díjazottat, közöljük, a luxemburgi út során nem sokat pihent. S nem csak ő, hanem az őt elkísérő feleség is reggeltől hajnalig talpon volt. Ezen a nemzetközi versenyen ugyanis abba a hatalmas csarnokba, amelyben a versenyművek készültek, csak a legminimálisabb előkészület volt engedélyezve. A Luxemburgtól néhány kilométerre lévő szálláshelyen tehát elvégezték az előkészületi műveleteket, majd igyekeztek a csarnokban lévő standhoz. A verseny helyszínén egy ötfogásos menüsort kellett elkészíteni. A vadételekből álló ötfogásos menü elkészítésénél fontos kitétel volt, hogy a rendelkezésre álló vadétkek alapanyagai csak egyszer szerepeljenek, tehát ha az egyik étel tartalmazott őzhúst, egy másikba már nem kerülhetett az bele.

A versenyzést a mesterszakács kihívásnak tartja, de munkahelye támogatása nélkül biztosan nem tudott volna részt venni rajta. S noha, mint tudjuk, minden versenyzőt motivál a győzni akarás - és ez alól Ványi László sem kivétel - sokkal nagyobb eredménynek tartja, hogy a nemzetközi bajnokságokon elsajátítson újabb és újabb ötleteket, amelyeket aztán megvalósíthat. Persze legalább ennyire fontos számára, hogy mindig új kihívásokkal állítsa magát szembe, hiszen szakmailag ez viszi előbbre.

A Hotel Taverna mesterszakácsa - mint fogalmazott - mindig nagyon várja a gasztronómiai versenyek végét, hiszen tényleg nem könnyű helyt állni a világ más pontjáról érkezett riválisaival szemben. Amikor pedig nincsen verseny, arra vár: mikor alkothat ismét valamilyen finom ételt a nemzetközi "porondon". Ez már csak egy amolyan se vele, se nélküle állapot. De jól is van ez így! Főleg, ha a zsűri is ezen véleményen van.

S most íme az a menüsor, amely egy bronzérmet jelentett számára:

Egy főre napi menü

Feta sajtos szejtán rakottas hideg sült sütő tökkel, rukkola vinegrettel
Tuna filé roston fennellel, burgurral és gyömbéres lila hagymával, sáfrány mártással
Ánizsos rebarbara kompót marcipános-pisztáciás piskótán, málna gombóccal

Két személyes éttermi tál + display

Kakas trilógia:
- Színes, töltött kakas comb sült
- Kakas taréj pörkölt
- Fokhagymás kakas, mellháló burgonya, szalmába töltött, párolt hajdina, zöldborsó-pürével és rozmaringos supreme mártással

Öt fogásos menü:
- Citromos gőzölt lazac fogas habbal, piros endivia toasttal és köleses napraforgó csírával
- Házi nyúl erőleves parajos metélttel, rozé nyúlgerinccel
- Libamáj szárított tört palacsintán és pirított szilván sült búzalevéllel, fahéjas frizzel
- Velős bélszín filé szezámos nudlival, mézes paprikával, zöld spárgával, borsos eper raguval és balzsamos fonddal
- Három csokoládé: narancsos tejcsokoládé mouse, meggyes csokoládé szuflé és fehércsokoládé fagylalt ribizli tükrön

Vegetáriánus tál négy főre + display

- Bundában sült paradicsom tojáshabbal, cukkini salátán
- Kakaóbabos cékla kukoricás tofun sütve, algakaviáros, kurkumás sárgaborsó-krémmel töltött kínai kel, sajt chipszben tálalt diós zöldségekkel, torma szósszal és pestóval.

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat