Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Szemfenék vizsgálat pupillatágítás nélkül Nyomtatás E-mail
2018. júl. 27.
A szemészeti szűrés egyik legfontosabb eleme a szemfenéki kép diagnosztikája, mégis rengetegen halogatják a vizsgálatot a pupillatágítás kellemetlenségeitől való félelem miatt. A jó hír az, hogy létezik gyors és teljesen fájdalommentes megoldás. Mutatjuk!A budapesti Style Optikában az ideghártya vizsgálata egy erre a célra kifejlesztett speciális műszerrel történik, amelynek a neve fundus kamera. Ennek a korszerű műszernek a segítségével lehetséges nagy felbontású képet készíteni a retina centrális részéről, amelyet, aztán a szemorvos nagyméretű monitoron elemezni és diagnosztizálni tud. A vizsgálat nagy előnye, hogy teljesen fájdalommentes, nem szükséges hozzá beutaló, csupán egy időpont egyeztetés.

A retina rendszeres vizsgálata rendkívül fontos, hiszen a vizsgálat során több olyan betegségre is fény derülhet, amely végső soron vakságot is okozhat. Ilyen például a diabétesz, mely betegség esetében rendkívül fontos a korai felismerés és a megfelelő kezelés. Mivel a diabétesz tünetei a szemfenéken is megjelennek a fundus kamera segítségével végzett szűrés során ezek is felismerhetők. De ez a vizsgálat fényt derít a magas vérnyomásra vagy a makula degenerációra is, mely fejlett társadalmunkban a vakság egyik vezető oka. Ez az időskor betegsége, s gyógyítása ma még csak részben lehetséges.

A macula - vagy sárgafolt - az éleslátás helye, ez az ideghártya-terület felelős a kép észlelésekor az éles látásért, és ez az a terület, amely olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció elfajulást, e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti. A vizsgálat ez esetben azért is kiemelten fontos, mert tünete lehet akár a lassú, akár a hirtelen jelentkező nagyfokú látásromlás, illetve az olvasóképesség romlása is. A különböző tüneteket az eredményezi, hogy a betegségnek két formája is létezik, az egyik az úgynevezett száraz forma. Ebben a típusban az éleslátás helyének "kikopása", atrophiája megy végbe, a folyamat a hátterében pedig a sejtek elhalása, illetve egyes részeinek pusztulása áll.

Az időskori makula degeneráció másik formája a nedves típusú elváltozás, ami azt jelenti, hogy az éleslátás helyén az ideghártya síkja alatti érhártyából kóros érnövekedés indul meg, és áttörve a két réteg közti finom hártyát, az erek betörnek az ideghártyába (retina). Sajnos a betegség oka, teljes bizonyossággal egyik típusnál sem ismert. Lehet genetikai eredetű, de bizonyos életmódbeli jellegzetességek, mint például a dohányzás, az állandó napfényben való munka, vagy a vitaminszegény étrend is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szemfenék vizsgálat a budapesti Style Optikában pupillatágítás nélkül történik, így nem kell aggódni a többórás életlen látás és kellemetlenség miatt, amely a pupilla tágítással végzett vizsgálatok után szokásosan jelentkezik. Ha úgy érzi, hogy szeretné Ön is megvizsgáltatni a szemét, forduljon bátran a Style Optika munkatársaihoz.
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat