Tette fel a kérdést a TÁMOP-6.1.2./A-09/1-KMR-2010-0371 azonosító számú, “Egészséges életmód program a Dunakanyarban” keretében Sturcz Anita és Selmecziné Simonfi Edit, Bíró Andrea pedagógusok, és 30 gyerek segítségével meg is adták a választ. A váci és környékbeli iskolák felső tagozatosai öltöttek kötényt, hogy tortasütéssel egybekötött foglalkozás keretében megismerkedjenek az egészséges táplálkozás rejtelmeivel.
A foglalkozás első részében párokat alkotva bekötött szemmel kellett kóstolniuk házi és bolti lekvárt, joghurtot, levest, és számos más ételt. Míg a bekötött szemű gyerek vélekedett, hogy melyik ízlett jobban, addig a társa jegyzetelt, majd cseréltek. A gyerekek túlnyomó részének „bio” ételek és nem a tartósított előre legyártott „kaják” ízlettek. Néha hitetlenül kérdezték,- ezt otthon el lehet készíteni a konyhában? Igen volt a válasz és nem is hinnétek, hogy milyen egyszerűen.
És hogy ez bizonyítva legyen a gyereksereg a program második részében sok gyümölcs és egyéb hozzávaló előkészítésével elkezdték gyümölcstortáikat elkészíteni. Szerencsére volt annyi alapanyag, hogy a még nyersen elfogyasztott gyümölcs mellett jutott a sütőkbe is bőven az illatos tortamasszából.
A miénk lett a legjobb! Hallatszott a magabiztos értékelés, de azért kóstoljuk meg a másik csoportokét is! Mondták a gyerekek és észre sem vették, hogy ezen a délutánon ismét valami fontosat tanultak.