Vác OnlineKERESÉS

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.huBarna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI MÁNIA
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA

 
Pánikolsz a volánnál? Nyomtatás E-mail
2016. okt. 19.
Minden álmod egy jogosítvány, vagy esetleg már be is iratkoztál egy jó autósiskola autóvezetői tanfolyamára, de ha csak rágondolsz a budapesti forgalomra, gombóc lesz a torkodban? Van egy jó hírünk: egy jó oktató és intenzív gyakorlóvezetés, esetleg terápia segítségével a vezetési fóbia, szorongás és félelem leküzdhető!

Kattints a részletekért!


Félelem vagy nyafogás?


Miért van az, hogy egyesek gond nélkül vezetnek, míg mások kifejezetten halálra izgulják magukat autóvezetés közben, főleg ha budapesti forgalomról van szó?

Aki fél a vezetéstől, az nem csak szimplán kényeskedik. Az autóvezetés miatti félelem ugyanolyan szorongás, mint a tériszony vagy a tömegiszony. Egy autósiskola megtaníthat vezetni, de a pszichés akadályokat nem biztos, hogy szakember segítsége nélkül le tudja győzni, aki súlyosabban érintett.

A vezetéstől való félelem oka valódi lehet valódi fóbia, pánikbetegség vagy a különböző (valós vagy vélt) negatív eseményektől való szorongás is. Ez jó hír lehet azoknak, akik nem mernek sofőrködni, az autóvezetési szorongás ugyanis legyőzhető: Révész Renáta Liliána pszichológus-tréner szerint a megoldáshoz az első lépés a probléma beazonosítása.

Mitől is félsz tulajdonképpen?

Beszélgetéssel, tesztekkel meg lehet találni, kinél milyen probléma áll fenn: pánik vagy fóbia, esetleg valamilyen speciális szorongás. A legtöbb ember ugyanis csak annyit érzékel, hogy fél a vezetéstől, főleg a forgalomban, és ezért akár az autósiskola kapujáig sem jut el, pedig sokszor már az is fél sikert jelent, ha jobban megismerjük a félelmeinket.

Arról nem is beszélve, hogy csak ezután lehetséges a kiváltó okokat jobban megvizsgálni és eltüntetni, vagy legalábbis oldani a szorongást. A megfelelő tréninggel, terápiával – akár az autóvezetői tanfolyammal párhuzamosan is – a pszichológus segítségével megoldást találhatunk saját félelmeinkre.

Gyakorolj szimulátoron is!

Bulya Sándor budapesti autósoktató, a LikeDrive autósiskola vezetőjének tapasztalata szerint a szimulátoros gyakorlás is hasznos gyakorlati segítség lehet a kevésbé bátraknak.

Az autóvezetés szimulátor ugyanis nagyon hasonló élményt ad, mint a valódi vezetés, csak épp semmi félelmetes sincs benne, mert csak virtuálisan kerülünk forgalmi szituációkba. Teljesen kizárja az összes olyan helyzetet, ami miatt szorongani szoktak a tanulók (összetöröm a kocsit, elütök valakit, haragudni fognak rám, ha feltartom a forgalmat stb.). A szimulátoros oktatás egy teremben zajlik, nincs szűk tér, nem törhetünk össze semmit, és a mögöttünk jövő sem dudál idegesen, ha épp háromszor egymás után lefulladunk a virtuális kereszteződésben.


A fejlődésben emellett sokat segít a támogató oktató, aki tisztában van a tanuló nehézségeinek okával, és ahhoz igazodva egyénre szabja oktatási módszerét úgy a rutinpályán, mint a budapesti forgalomban.

Sokan vannak, akik soha nem mernek belevágni a vezetésbe, és talán még többen, akik kisebb-nagyobb nehézségek árán megszerzik ugyan a jogosítványt, de amikor végre kezükben van az áhított okmány, egy métert sem mernek egyedül vezetni a forgalomban. Vagy ha rá is szánják magukat, remegve, torkukban dobogó szívvel, görcsösen a kormányba kapaszkodva szenvedik végig az utat.

Jogsi van, kurázsi nincs – ez is elég gyakori eset

Olyanok is sokszor küzdenek ezzel, akiknek már van jogosítványuk. Náluk alapvető fontosságú, hogy a közlekedés többi résztvevőjét ne veszélyeztessék bizonytalanságukkal, rutintalanságukkal. Ezek miatt sok negatív kritikát kaphatnak a forgalom többi résztvevőjétől, még jobban erősítve ezzel a szorongásukat. Ráadásul ez a szorongásuk sokkal nagyobb mértékben akadályozza őket a mindennapokban, mint azokat, akik például a repüléstől tartanak.

Gyakran a mindennapi életet is megnehezíti a vezetési fóbia

Ugye, sokszor milyen jól jön, ha be tudunk ugrani a kocsiba, és nem kell cipekedni bevásárlás után, vagy félórákat várni a buszra? Sőt, biztonságérzetet is ad, ha tudjuk, hogy szinte bármikor bárhová eljuthatunk anélkül, hogy ki lennénk szolgáltatva másoknak.  Aki fél, az mindebből kimarad.

Pedig az autózás öröme szinte mindenki számára elérhető. A szorongás, a pánik legyőzése pszichológus segítségével és támogató oktatással legyőzhető. Kérj segítséget, és szabadulj meg a vezetési félelemtől te is – meglátod, megéri!
Megosztás
 
 
The Red Rouge ...az örök divat!
The Red Rouge ...az örök divat!


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat