Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MOZI SHOP
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA

 
Pánikolsz a volánnál? Nyomtatás E-mail
2016. okt. 19.
Minden álmod egy jogosítvány, vagy esetleg már be is iratkoztál egy jó autósiskola autóvezetői tanfolyamára, de ha csak rágondolsz a budapesti forgalomra, gombóc lesz a torkodban? Van egy jó hírünk: egy jó oktató és intenzív gyakorlóvezetés, esetleg terápia segítségével a vezetési fóbia, szorongás és félelem leküzdhető!Félelem vagy nyafogás?


Miért van az, hogy egyesek gond nélkül vezetnek, míg mások kifejezetten halálra izgulják magukat autóvezetés közben, főleg ha budapesti forgalomról van szó?

Aki fél a vezetéstől, az nem csak szimplán kényeskedik. Az autóvezetés miatti félelem ugyanolyan szorongás, mint a tériszony vagy a tömegiszony. Egy autósiskola megtaníthat vezetni, de a pszichés akadályokat nem biztos, hogy szakember segítsége nélkül le tudja győzni, aki súlyosabban érintett.

A vezetéstől való félelem oka valódi lehet valódi fóbia, pánikbetegség vagy a különböző (valós vagy vélt) negatív eseményektől való szorongás is. Ez jó hír lehet azoknak, akik nem mernek sofőrködni, az autóvezetési szorongás ugyanis legyőzhető: Révész Renáta Liliána pszichológus-tréner szerint a megoldáshoz az első lépés a probléma beazonosítása.

Mitől is félsz tulajdonképpen?

Beszélgetéssel, tesztekkel meg lehet találni, kinél milyen probléma áll fenn: pánik vagy fóbia, esetleg valamilyen speciális szorongás. A legtöbb ember ugyanis csak annyit érzékel, hogy fél a vezetéstől, főleg a forgalomban, és ezért akár az autósiskola kapujáig sem jut el, pedig sokszor már az is fél sikert jelent, ha jobban megismerjük a félelmeinket.

Arról nem is beszélve, hogy csak ezután lehetséges a kiváltó okokat jobban megvizsgálni és eltüntetni, vagy legalábbis oldani a szorongást. A megfelelő tréninggel, terápiával – akár az autóvezetői tanfolyammal párhuzamosan is – a pszichológus segítségével megoldást találhatunk saját félelmeinkre.

Gyakorolj szimulátoron is!

Bulya Sándor budapesti autósoktató, a LikeDrive autósiskola vezetőjének tapasztalata szerint a szimulátoros gyakorlás is hasznos gyakorlati segítség lehet a kevésbé bátraknak.

Az autóvezetés szimulátor ugyanis nagyon hasonló élményt ad, mint a valódi vezetés, csak épp semmi félelmetes sincs benne, mert csak virtuálisan kerülünk forgalmi szituációkba. Teljesen kizárja az összes olyan helyzetet, ami miatt szorongani szoktak a tanulók (összetöröm a kocsit, elütök valakit, haragudni fognak rám, ha feltartom a forgalmat stb.). A szimulátoros oktatás egy teremben zajlik, nincs szűk tér, nem törhetünk össze semmit, és a mögöttünk jövő sem dudál idegesen, ha épp háromszor egymás után lefulladunk a virtuális kereszteződésben.


A fejlődésben emellett sokat segít a támogató oktató, aki tisztában van a tanuló nehézségeinek okával, és ahhoz igazodva egyénre szabja oktatási módszerét úgy a rutinpályán, mint a budapesti forgalomban.

Sokan vannak, akik soha nem mernek belevágni a vezetésbe, és talán még többen, akik kisebb-nagyobb nehézségek árán megszerzik ugyan a jogosítványt, de amikor végre kezükben van az áhított okmány, egy métert sem mernek egyedül vezetni a forgalomban. Vagy ha rá is szánják magukat, remegve, torkukban dobogó szívvel, görcsösen a kormányba kapaszkodva szenvedik végig az utat.

Jogsi van, kurázsi nincs – ez is elég gyakori eset

Olyanok is sokszor küzdenek ezzel, akiknek már van jogosítványuk. Náluk alapvető fontosságú, hogy a közlekedés többi résztvevőjét ne veszélyeztessék bizonytalanságukkal, rutintalanságukkal. Ezek miatt sok negatív kritikát kaphatnak a forgalom többi résztvevőjétől, még jobban erősítve ezzel a szorongásukat. Ráadásul ez a szorongásuk sokkal nagyobb mértékben akadályozza őket a mindennapokban, mint azokat, akik például a repüléstől tartanak.

Gyakran a mindennapi életet is megnehezíti a vezetési fóbia

Ugye, sokszor milyen jól jön, ha be tudunk ugrani a kocsiba, és nem kell cipekedni bevásárlás után, vagy félórákat várni a buszra? Sőt, biztonságérzetet is ad, ha tudjuk, hogy szinte bármikor bárhová eljuthatunk anélkül, hogy ki lennénk szolgáltatva másoknak.  Aki fél, az mindebből kimarad.

Pedig az autózás öröme szinte mindenki számára elérhető. A szorongás, a pánik legyőzése pszichológus segítségével és támogató oktatással legyőzhető. Kérj segítséget, és szabadulj meg a vezetési félelemtől te is – meglátod, megéri!
Megosztás
 
 

Kövess minket a Facebook-on is!Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat