Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Rekordot dönthet a Dunán levonuló árhullám Nyomtatás E-mail
2013. jún. 02.
Az Országos Vízjelző Szolgálat mai előrejelzésében a tegnapi adatokhoz képest (650 cm) Vácnál mintegy 100 centiméterrel magasabb tetőzést jelez a hét végére (~750 cm). Ez azt jelenti, hogy a Duna vízszintje 2013. június 8-ára, szombatra megközelíti a 2006. áprilisában mért, eddigi legnagyobb vízállást (767 cm). Sőt... az előrejelzési hibatartomány szélső értékeit tekintve, akár még rekordot is dönthet a mostani árhullám. (A cikkben látható fotók a 2006-os, rekord méretű árvíz idején készültek.)
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság mérései alapján a Duna vízszintje óránként 2-4 centimétert emelkedik a váci folyószakaszon - ma este 21 órakor 440 cm volt a vízoszlop magassága. Az I. fokú árvízvédelmi készültséget (550 cm-nél) várhatóan 5-én, a II. fokút (650 cm-nél), 6-án, a III. fokút (700 cm-nél) pedig 7-én rendeli majd el a Helyi Védelmi Bizottság.

Várható fejlemények a 2006. áprilisi árvíz tapasztalatai alapján


Amennyiben a Duna vízállása meghaladja eléri az előrejelzésben szereplő ~750 centimétert, a következőkre lehet számítani:

- A Liszt Ferenc és az Ady Endre sétány víz alá kerül, néhány lakásban az áram- és gázszolgáltatást meg kell szüntetni.

undefined

- A József Attila sétányra a bejárás csak csónakkal lesz lehetséges.


- A Göncöl ház és környékén, a nyúlgát mögötti kerteket nem lehet megvédeni, a lakóépületek viszont nem kerülnek víz alá.

- A Diadal tér-Fűz utca térségében minden lakóépületet meg tudnak védeni kívülről, a csatornából viszont visszajön a szennyvíz, ezért az aknák, víznyelőket zsákokkal, kútgyűrűkkel kell lefedni.


- A Kőszentes hidat lezárják így Vác a régi 2-es főúton nem közelíthető meg ebből az irányból.


- Az Avar utcát szintén lezárhatják - a garázsok nem lesznek megközelíthetőek ebből az irányból. Ez esetben várhatóan a Toperini Ipari Park kapuit megnyitják, és így lehet majd bejutni a garázsokhoz a Gödöllői út irányából.

- A Zöldfa utca első háza - a gyógyszertár épülete - a 750 centiméteres szintig nincs veszélyben.


- Kisvácon számítani kell arra, hogy a kertek nagy része víz alá kerül.

Amennyiben a vízszint meghaladja az előrejelzésben szereplő ~750 centimétert, a Duna-parti részt le kell zárni, és valószínűleg ki kell üríteni a Liszt Ferenc sétányon és az Ady Endre sétány elején lévő lakóházakat. A Zöldfa utca elején lévő, a gyógyszertárnak helyet adó épületben meg kell szüntetni az áram- és gázellátást. Továbbá a 750 centiméteres vízszint meghaladása esetén az Avar utcai Spar áruház is veszélybe kerül, ezért ki kell üríteni.

Az árvíz idején számolni kell még: forgalomkorlátozásokkal, lezárásokkal Sződligetnél a 2-es főúton valamint Verőce és Vác között 12-es főúton, továbbá a kompközlekedés szünetelésével.

- Bár az előrejelzések alapján sok jóra nem számíthatunk, de bízunk benne, hogy a jelenlegi árhullám rekorddöntése elmarad és levonulását a lehető legkisebb károkkal megússza a város - a szerk.

Fotók: Vác Online Archívum (VOA), Kereszturi Gyula és Ladócsi Mónika

(A cikkben látható fotók a 2006-os, rekord méretű árvíz idején készültek.)
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat