Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Folyamatosan emelkedik a Duna vízszintje: holnap reggeltől várják az önkénteseket Nyomtatás E-mail
2013. jún. 03.
Vác város vezetése a hivatali szervekkel egyeztetve ma délután elrendelte I. fokú árvízvédelmi készültséget. Ennek megfelelően kérik a Tisztelt Lakosságot, hogy az árvízzel érintett ingatlanokról (Liszt Ferenc sétány, Ady Endre sétány, József Attila sétány, Tímár utca, illetve a Burgundia városrész) a védekezés idejére az értékeiket (például: gépjármű) szállítsák el. Az árvíz elleni védekezésben önkéntesek jelentkezését várják.

Jelentkezés az árvíz elleni védekezési munkálatokra: a Hegyes-toronynál, 2013. június 4-én, kedden reggel 9 órától Vinkó Kornél illetve Ürmösi Károly tűzoltó őrnagyoknál.

Az alábbi képeink ma reggel, fél 10 tájban készültek a Duna kisváci szakaszán, 470 centiméteres vízoszlop-magasság mellett:

Fotók: Neugam Szabolcs


Helyzetjelentés

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság Váci vízmércéje szerint 17 órakor 484 centiméter volt a folyó vízszintje. Az Országos Vízjelző Szolgálat által előrejelzett értékek alapján: a Duna szerda reggelre kilép a medréből a Szent Erzsébet sétányra és fokozatosan ellepi azt, majd a pénteki nap folyamán (nagyjából 700 centiméteres vízállás mellett) elönti az Ady Endre sétányt és a József Attila sétányt is. A tetőzés szombat estére várható, rekord értéken: az előrejelzett adatok szerint ~770 centiméteren tetőzik majd, amely a 2006-os, rekord méretű árvíz vízoszlop magasságánál (767 cm) ~3 centiméterrel nagyobb.Várható fejlemények a 2006. áprilisi árvíz tapasztalatai alapján


Amennyiben a Duna vízállása meghaladja a ~750 centimétert, a következőkre lehet számítani:

(Az alábbiakban látható fotók a 2006-os, rekord méretű árvíz, illetve annak tetőzése idején készültek.)

- A Liszt Ferenc és az Ady Endre sétány víz alá kerül, néhány lakásban az áram- és gázszolgáltatást meg kell szüntetni.

undefined

- A József Attila sétányra a bejárás csak csónakkal lesz lehetséges.


- A Göncöl ház és környékén, a nyúlgát mögötti kerteket nem lehet megvédeni, a lakóépületek viszont nem kerülnek víz alá.

- A Diadal tér-Fűz utca térségében minden lakóépületet meg tudnak védeni kívülről, a csatornából viszont visszajön a szennyvíz, ezért az aknák, víznyelőket zsákokkal, kútgyűrűkkel kell lefedni.


- A Kőszentes hidat lezárják így Vác a régi 2-es főúton nem közelíthető meg ebből az irányból.


- Az Avar utcát szintén lezárhatják - a garázsok nem lesznek megközelíthetőek ebből az irányból. Ez esetben várhatóan a Toperini Ipari Park kapuit megnyitják, és így lehet majd bejutni a garázsokhoz a Gödöllői út irányából.

- A Zöldfa utca első háza - a gyógyszertár épülete - a 750 centiméteres szintig nincs veszélyben.


- Kisvácon számítani kell arra, hogy a kertek nagy része víz alá kerül.

Amennyiben a vízszint meghaladja a ~750 centimétert, a Duna-parti részt le kell zárni, és valószínűleg ki kell üríteni a Liszt Ferenc sétányon és az Ady Endre sétány elején lévő lakóházakat. A Zöldfa utca elején lévő, a gyógyszertárnak helyet adó épületben meg kell szüntetni az áram- és gázellátást. Továbbá a 750 centiméteres vízszint meghaladása esetén az Avar utcai Spar áruház is veszélybe kerül, ezért ki kell üríteni.

Az árvíz idején számolni kell még: forgalomkorlátozásokkal, lezárásokkal Sződligetnél a 2-es főúton valamint Verőce és Vác között 12-es főúton, továbbá a kompközlekedés szünetelésével.

- Bár a legfrissebb előrejelzések alapján még borúsabb a helyzet, mint tegnap este ilyenkor, de továbbra is bízunk benne, hogy a jelenlegi, rekord méretűnek ígérkező árhullámot a lehető legkisebb károkkal megússza a város - a szerk.

Fotók: Vác Online Archívum (VOA), Kereszturi Gyula és Ladócsi Mónika
Megosztás
 
 


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat