Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Folyamatosan apad a Duna vízszintje Vácnál - A kitelepített személyek visszaköltözhettek otthonukba Nyomtatás E-mail
2013. jún. 12.
A vasárnap ideiglenes lakóhely-elhagyásra kényszerült személyek a keddi napon - köszönhetően annak, hogy a Duna vízszintjének apadása erre a napra felgyorsult - visszaköltözhettek otthonukba - tájékoztatta szerkesztőségünket kedden este Fördős Attila, Vác város polgármestere. A Duna vízszintje ma 6 órára a III. fokú árvízvédelmi készültségi szint (700 cm) alá csökkent. A folyó vízszintje az Országos Vízügyi Főigazgatóság váci vízmércéjén mért érték alapján ma, reggel 6 órakor 699 cm volt, tehát a vasárnap esti tetőzés (804 cm) óta ma hajnalig több, mint 1 métert csökkent a folyó vízszintje.

A polgármester a tegnap esti beszélgetésünk során további jó hírként arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Burgundia városrészben komoly gondot jelentő talajvíz is visszahúzódásnak indult.

- A Helyi Védelmi Bizottság keddi ülésén elhangzott: a város eddigi védekezési mechanizmusa a mostanihoz hasonló méretű árvizeknél nem lesz elegendő, így a napokban levonuló, rekord méretű árhullám kiértékelését követően a város vezetése egy új árvízvédelmi tervet fog létrehozni. természetesen a pályázaton elnyert mobilgát-rendszer figyelembevételével - nyilatkozta Fördős Attila.


A tegnapi nap folyamán terjedt el a szóbeszéd: a gátak egyelőre nem lesznek elbontva, mivel várhatóan újabb árhullám érkezik. Ezt a polgármester határozottan cáfolta: - Minden gát (közel 5000 köbméter homok mintegy 350 ezer zsákba töltve) elbontásra kerül, majd a következő fontos lépcső a takarítási és fertőtlenítési munkálatok precíz elvégzése lesz. Ez utóbbiak több héten át eltarthatnak.
Kiegészítésként Fördős Attila elmondta: - A már megtöltött, és még felhasználható homokzsákokat - amint a körülmények engedik - várhatóan (egy árokásást követően) fel fogják használni egy új védvonal kiépítéséhez Burgundia városrészben.
A polgármester hozzátette: - Egy, a közelmúltban elnyert pályázat nyomán hamarosan megkezdik a mobilgát kiépítését a börtöntől egészen a ligetig.

Az utak egy része az áradás következtében veszélyeztetetté vált - az állapotuk felméréséhez a város egy speciális, terhelésmérő műszert kért, amellyel azokon az útszakaszokon, ahol már levonult a víz, azonnal megkezdődnek a mérések - tudtuk meg Fördős Attilától.

A polgármester végezetül újfent köszönetét fejezte ki a védekezési munkálatokban részvevő helyi és a különböző településekről érkezett önkénteseknek, valamint az ország több pontjáról Vácra vezényelt hivatásos egységeknek, szakembereknek. - Az összefogásnak, a jó szervezettségnek köszönhető, hogy Vácott nem történt nagyobb katasztrófa - hangsúlyozta ki Fördős Attila, majd végezetül hozzátette: - Reménykedem abban, hogy az elmúlt napok összetartása megmarad a jövőbeli hétköznapokra is.

A keddi délután folyamán, egy a Városházán megtartott sajtótájékoztató keretében Deákné dr. Szarka Anita jegyző arról tájékoztatott, hogy az önkéntesek részére kérésre igazolást állít ki a polgármesteri hivatal. A jegyző asszony szavaiból kiderült: a bezárt vendéglátóipari egységek újbóli megnyitásáról a Helyi Védelmi Bizottsággal egyetértésben a polgármester határoz majd. Deákné dr. Szarka Anita végezetül megköszönte a lakosság és a különböző cégek segítségét, majd hozzátette, hogy az elmúlt napok összefogását látva büszke arra, hogy Vác városának jegyzője lehet.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat