Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Mindenszentek éjszakája - Halloween Nyomtatás E-mail
2018. okt. 31.
Halloween... Már maga az elnevezés is hatásos: amint elhangzik, mindenkinek valami rejtélyes dolog jut az eszébe. Bár hazánkban inkább Mindenszentek (November 1.), vagy Halottak napjaként (November 2.) szerepel a köztudatban, ősidők óta több nemzet is ünnepként emlékezik meg október utolsó- és november első napjáról. Halloween ma már talán leginkább az amerikai filmeket juttatja eszünkbe, de nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarországon ezt a napot régóta szomorú, emlékezéssel teli napként tartjuk számon.

Hitelmindenkinek.hu - Hitel gyorsan


A kisgyerekek boszorkánynak vagy szellemnek öltözve járják a házakat, ahol friss gyümölcsöt, vagy édességet kapnak ajándékba. Ez a szokás hosszú évtizedek alatt alakult ki, azonban maga az ünnep évszázadok óta létezik.
Az ősi kelták október utolsó napján, a szent tölgyfák alatt ünnepelték meg az óévet. Állatbőrbe öltözve hatalmas tüzet gyújtottak, s áldozatot mutattak be, hogy kiengeszteljék a szellemeket. Úgy vélték ezen a napon a szellemek és a halottak lelke visszatér a földre.

Ugyanez a nap jelentette a "sötét korszak", vagyis a tél beköszöntét, mely számukra az éhezést, a hosszas nélkülözést jelentette. Később, a rómaiak hódításával sem tűnt el ez a pogány szokás, Samhain isten ünnepe, csupán keresztény formát öltött. Maga a "Halloween" elnevezés is innen ered (All Hallows Evening = Mindenszentek éjszakája). Ugyanakkor október 31. a protestánsok naptárában a reformáció, a jelképes megtisztulás ünnepét is jelenti.
Magyarországon is számtalan hiedelem látott napvilágot Mindenszentek estéjével és Halottak napjával kapcsolatban. Úgy vélték, ilyenkor a halottak hazalátogatnak, ezért ebben az időszakban egy hétig tilos volt dolgozni. A ház összes helységében lámpát gyújtottak, s vizet, kenyeret és sót helyeztek az asztalra, hogy ezzel ajándékozzák meg a hazatérő lelkeket.

Magyarországon ez az időszak inkább szomorú, emlékezéssel teli időszak. Maga a Halloween pedig csak jelmezbálként ismert. Ugyanakkor Amerikában a Halloween a gyermekek által egész évben várt esemény.
Ma már ez az ünnep olyan szinten amerikanizálódott, hogy inkább jelmezbálra hasonlít, mint az ősi ünnepre. A gyerekek inkább kedvenc mesehősükről, vagy egy-egy filmcsillagról mintázott jelmezt öltenek magukra. Persze a töklámpás elengedhetetlen kellék, e nélkül nincs is igazi Halloween.

Hogyan készül a töklámpás?

Elkészítése nagyon egyszerű. Bármilyen nagy méretű tökből készülhet, legjobb azonban a sütőtök, ennek a belsejéből ünnepi vacsorát is készíthetünk. A tetejét vízszintesen levágjuk, majd eltávolítjuk a belsejét. Egy kisebb kés segítségével szemet, orrot, szájat vágunk ki az egyik felén.

Sokan színes papírt- vagy fóliát helyeznek el a lyukak belső felén, így a később bele helyezett mécses különböző színűre festi a töklámpás fényeit. Miután elhelyeztük benne a mécsest, egyszerűen visszahelyezzük a tetejét, és már kész is az igazi Halloween töklámpás!

Az úgymond hagyományos (szemekkel, szájjal és orral ellátott) töklámpás mellett ma már a töklámpásoknak megannyi változata készül más-más technikával. Vannak akik különböző népi és egyéb motívumokat, mesefigurákat, logokat faragnak bele saját halloween tökükbe.

Csingiling - egy motívum a gyermekeknek

Playboy nyúl - egy motívum a felnőtteknek

Megosztás
 
 
Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat