Vác OnlineKERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu

Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
MoziShop
APRÓ
AUTÓ
VENDÉGLÁTÁS
RECEPT-TÚRA
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Zöld pont | Egészség | Sztár világ | Világjáró | Pénzügy | Roland Garros '12 | Szépség | Árvíz 2013 | Választás 2014 | A fejlődés útja | Így készült az Á. V. H. film | EUalkatresz.hu | Látszódj VELÜNK! 2018 | Olcsó és jó eszközök az autójához

 
Mélygarázs-ügy: Újabb "gumicsont"? Nyomtatás E-mail
Lassan már nem is tudjuk követni a váci mélygarázs-ügy fejleményeit, hiszen a sajtótájékoztatók, illetve a már lassan ide-oda üzengetéseknek tetsző megnyilvánulások szinte egymást érik. Mindig van új a nap alatt... - Ezt bizonyítja alábbi kis hírünk - már mondhatni: hírcsokrunk - is:Elnézést kérünk az olvasótól, hogy az események kronológiájában most csak az elmúlt hét pénteki napjára, azaz 2007. április 13-ára térünk vissza. Ennek oka, hogy nem szeretnénk most ismét feleleveníteni és a história teljes írásos anyagával untatni hűséges olvasóinkat - noha tárhelynek nem vagyunk híján és a karakterekkel sem bánunk fukarul -, mert a lassan kabarévá avanzsálódó összetett történet egy fórumlánc-szerű közlés hatására meglehetősen érdektelenné tenné olvasótáborunkat a téma iránt.

Tomori Pál, városi képviselő április 13-án a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon tett feljelentést a váci mélygarázs ügyében, amely váci "Walter-gate" ügy néven híresült el az utóbbi időszakban. A feljelentést nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés címszóval tette meg a váci Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, ismeretlen tettes ellen.

A váci városházáról szerkesztőségünkbe április 17-én, kedden érkezett meg a reakció a feljelentésre, amelyben azt írják, hogy Tomori Pál feljelentésében az előző képviselő-testület tagjait vádolta meg "ismeretlen tettes" címszó alatt. A levélben név szerint felsorolták az előző testület tagjait, és informáltak arról is, hogy ki, miként szavazott anno a váci mélygarázs projekt ügyében.

Az események ezután pörögtek fel, hiszen ezt követően újabb Fidesz-KDNP sajtótájékoztatóra került sor, majd Regyep János egykori fideszes képviselő is eljuttatott egy levelet szerkesztőségünkbe az ügy kapcsán, továbbá április 20-án, pénteken a "Csirkepiac" területén tartott sajtótájékoztatóján a helyi SZDSZ is hozzátette, "amilye volt"... Végül dr. Bóth János, Vác város polgármestere is reagált az eseményekre. Az alábbiakban valamennyi közleménynek helyet adunk:

***

A városházi levélre reakcióként április 19-én tartott Fidesz-KDNP frakció sajtótájékoztatóján Tóth Csaba, a frakció titkára elmondta előzményként, hogy az április 13-án megtett feljelentés alapján hetvenkét órán belül megkellett volna indulnia a nyomozásnak, azonban azt az információt kapták, hogy nincs nyoma a kapitányságon a feljelentésnek. Aztán - mint mondta - előkerült a feljelentés és az országos napilapok már azt közölték MTI hírként, hogy az ügyben a továbbiakban nem a rendőrség, hanem a Nemzeti Nyomozó Iroda folytatja a vizsgálatot.

- A frakció ezzel kapcsolatosan tett, a Vác Online-on megjelent közleményére reagáltak a városházáról, amelyben azt állítják, hogy a képviselőket terheli a felelősség a mélygarázs-ügyében - emelte ki Tóth Csaba.

A frakció titkára a névtelen válaszra reflektálva kérte, fedjék fel kilétüket a városháza illetékesei, hogy ne arctalan személyeknek kelljen válaszolniuk. - A feljelentést tekintve Tomori Pál ismeretlen tettes ellen nyújtott be feljelentést, így a városháza illetékeseit a képviselők ilyen formában történő megnevezése miatt nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás bűntette is terheli - tette hozzá a Fidesz-KDNP frakció titkára.

Tóth Csaba továbbá kijelentette: véleményük szerint a névsor közlésével az igazi tettesekről való figyelemelterelés volt a cél.

- A képviselőket nem terheli bűntető-jogi felelősség, csak politikai felelősségük van. Ugyanakkor az előkészítésben munkálkodó jegyző és a polgármester személye az, aki ez ügyben felelősségre vonható - akár büntető-jogilag is. Jó lenne elbújni a testület mögé, de sajnos nem lehet. Döntéseinkért vállalnunk kell a felelősséget - hangsúlyozta a frakció titkára.

A sajtótájékoztató végén Tóth Csaba nyomatékosította: Tomori Pál ismeretlen tettes ellen tette meg feljelentését, amire a váci városháza illetékesei ezen sajátos módon reagáltak. Majd hozzátette: nehéz helyzetben vannak, hiszen nem látják, hogy valójában ki van a megjelent reakció mögött.
Regyep János, az előző képviselő-testület tagja - személyes érintettség okán - is reagált a honlapunkon megjelent névsorral kapcsolatban. Szerkesztőségünkhöz eljutatott közleményét az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük.

***

A faltörő kos okosságáról

Különböző fórumokon, így a www.vaconline.hu hasábjain is hónapok óta tart a vita a tervezett váci mélygarázsról. Mint olyan valaki, aki képviselőként még az előző ciklus végén talán elsőként tettem fel az önkormányzat szakbizottsági ülésein a beruházás remélt megtérülésével kapcsolatos aggódó kérdéseimet, látva az ügy azóta végbement történéseit, úgy érzem, hogy érdemes felhívnom a figyelmet néhány dologra. A város szempontjából megfogalmazott aggodalmaimat akkor sem és azóta sem sikerült teljes mértékben eloszlatniuk az illetékeseknek, ezért annak idején nem támogattam szavazatommal a projekt elindítását, és most sem tartozom a konkrét konstrukció kifejezett hívei közé. Úgy gondolom azonban, hogy abban a fázisban, ahol jelenleg tart az ügy, már mindenképpen Vác városa számára a leghátrányosabb fordulat a közelmúltban megtett rendőrségi feljelentés. Sokak véleménye szerint a magát Összefogásnak hívó frakció vezetője ezzel gyakorlatilag feljelentette a saját városát. Amennyiben ugyanis a bíróság helyt adna a Tomori-Ferjancsics-féle (sic!) jogértelmezésnek, úgy sokan könnyen elképzelhetőnek tartják egy komoly, több százmilliós kártérítési összeg megítélését a jóhiszeműen eljáró vállalkozónak. Ebben az esetben pedig az előző ciklushoz képest egyébként is jóval szerényebb fejlesztési és felújítási keretünk lassan a nullához konvergálna. Ép ésszel beláthatatlan, hogy ez az egész feljelentősdi vajon kinek az érdeke. Elképzelhető persze egy olyan forgatókönyv is, hogy a bíróság ugyan semmisnek mondja ki az eredeti szerződést, de nem ítél meg kártérítést. Az alapprobléma, nevezetesen a belváros parkolási gondja azonban ezzel sem oldódik meg. Ismét fel lehet tenni tehát a kérdést, hogy a belvárosi káosz kinek (kiknek) az érdekét szolgálja.
A faltörő kos pedig csak megy előre ostobán, és sokszor azt sem veszi észre, hogy közben nem csak a kapu, de önmaga is jócskán amortizálódik...

Regyep János
korábbi városi képviselő

***

A Szabad Demokraták Szövetségének váci szervezete úgy döntött, hogy a város élő lelkiismereteként elindítja helyszínelő különítményüket és rendszeresen tájékoztatják a sajtón keresztül Vác lakóit a liberális álláspontról a legtöbbeket érintő, olykor botrányos ügyekben - kezdte sajtótájékoztatóját Alexy Norbert, az SZDSZ helyi elnöke és Patrik Nándor ügyvivő április 20-án, pénteken a tervezett mélygarázs helyszínén.

Mint elmondták: az SZDSZ váci szervezete sajnálattal tapasztalja, hogy egy fontos városi ügy, a belváros parkolási helyzetének megoldása pártpolitikai csatározás áldozata lett újból. Szerintük az előző képviselő-testület, pártállástól független döntése kötelezi az új testületet is, ez így jogszerű. Ha utólag kételyek merülnek fel, akkor sem a most tapasztalt hangnemben, nem az országos sajtóban, rendőrségen, ügyészségen, bíróságon kell keresni először a vélt igazságot, hanem le kellene ülni higgadtan, szakértőket kérni fel, s párbeszédet folytatni. Alexy Norbert és Patrik Nándor felelőtlenségnek tartja a most kialakult helyzetet, s méltatlannak a városhoz. Ebben - véleményük szerint - mindkét politikai oldal felelőssége felismerhető, más-más módon és mértékben.
Azt sem értik, hogy miért nem lehet megvárni a hasonló jellegű soproni ügy legalább első fokú bírósági ítéletét, miért kell a várost országos szinten is ismertté tenni pártpolitikai megosztottságáról? Leginkább azt nem értik, miért kell húzni-halasztani a belváros parkolási gondjainak megoldását?

Álláspontjuk szerint: mélygarázs kell! Milyen legyen, hol legyen? Szabályosan előkészített, jól megtervezett, szakértőkkel megépített! Igen szakértőkkel, mert a politikai mélygarázs beázik, sőt be is szakadhat. Márpedig senki sem szereti, ha száraz, fedett, biztonságos helyre szánt autójára politikai trutymó szakad. Legyen az bármilyen színű, bármilyen szagú - jelentették ki. Majd végül hozzátették: az emberek parkolni szeretnének tülekedés helyett! Mi pedig az ő problémáikra megoldást, politikai feszültségteremtés helyett!

***

A mélygarázs üggyel kapcsolatban dr. Bóth János polgármester, országgyűlési képviselő reakcióként a következőket mondta szerkesztőségünknek: a FIDESZ-KDNP frakció (már nincs ÖSSZEFOGÁS?!) legújabb sajtótájékoztatójának néhány informatív eleme volt, melyekből megtudtuk a következőket:

1. Tomori Pál úr már annyi hibát halmozott fel túltengő szereplési vágyával, hogy új ember után kellett nézni.

2. Megtudtuk, hogy Tóth Csaba úr a frakciótitkár, bár a frakciónak nem tagja, és eddig sajtó, kampány és egyéb főnöknek titulálták. Ő egyébként a témában illetékes, mert jól értesültek szerint korábban parkolási területen végzett áldásos tevékenységéért Salgótarjánból távoznia kellett.

3. Megtudtuk, hogy bizonyos tények a feljelentőket is zavarják.
Nem tudjuk viszont, hogy mi van a jobb oldali frakció által szorgalmazott mélygarázs szerződés megtámadásával, a semmiségi javaslatukkal. Valószínűleg erről letettek, mert ez csak ürügy volt arra, hogy politikai támadást indítsanak a város vezetése ellen - fogalmazott a polgármester. Hozzátette: Előbb-utóbb mindig kibújik a szög a zsákból.

Megosztás
 
 
Oregmorgo


APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail


Váci Egyházmegye Hírek Programok TV / Videó Miserend   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat