Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
Kóla és csipsztilalom az iskolákban? Nyomtatás E-mail
Az oktatási és az egészségügyi tárca azt szeretné elérni, hogy megváltozzon az iskolai büfék és automaták kínálata. Szakemberek szerint a diákok többsége helytelenül táplálkozik, és keveset mozog. Rendeletben kívánja szabályozni az iskolai büfék és automaták kínálatát az oktatási és az egészségügyi minisztérium. A szükséges jogszabályokat várhatóan még tavasszal módosítják annak érdekében, hogy 2006 szeptemberétől minden közoktatási intézményben egészséges ételeket és italokat vásárolhassanak a diákok.



Minderről Magyar Bálint számolt be, miután csütörtökön az Oktatási Minisztériumban (OM) szakmai kerekasztal-beszélgetést rendeztek e témában. A tárca vezetője elmondta, hogy az egyeztetés résztvevőinek többsége egyetértett azzal, hogy korlátozzák az automaták használatát, ezt azonban az érintett szakmai szövetség jogi képviselője nem támogatta. Buda Beatrix úgy véli, elegendő lenne szélesíteni a választékot, miközben egyetért azzal, hogy átfogó programot kell indítani az egészséges életmód terjesztéséért.  A miniszter szerint szó sincs arról, hogy „száműznék” az automatákat az iskolákból, arra kell törekedni, hogy a választék kiegyensúlyozottabb legyen.

Az új szabályozás nem vetne fel versenyjogi problémákat sem, mert nem konkrét termékekre, hanem azok összetételére vonatkozna. Somhegyi Annamária, az egészségügyi tárca vezető főtanácsosa fontosnak nevezte, hogy a szabályozással a gyermekek, a szülők és a tantestületek is egyet értsenek. Nem érik el a célt, ha csupán az iskolában érvényesül az egészséges táplálkozás elve, hiszen a gyermekek az egészségükre ártalmas termékeket reggelente, az iskola felé haladva, valamelyik élelmiszer-boltban is megvásárolhatják.

Azonban a fiatalok egyrésze, biztos „átnevelhető, vagy átszoktatható” az egészséges ételek fogyasztására, megfelelő választási lehetőség biztosítása esetén. Greiner Erika, az élelmiszer-tudományi intézet főosztályvezetője rámutatott: a gyermekek táplálkozásában már jelen vannak sok esetben azok a kockázati tényezők, amelyek a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásához vezetnek. Mint mondta, a gyermekek 20-30 százaléka reggeli nélkül indul iskolába, nem mindenki ebédel és jut vacsorához. Áttörésre lenne szükség a zöldség- és gyümölcsfogyasztásban is, és naponta legalább 30-40 dekagrammot kellene ezekből fogyasztani.
 
Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételére vonatkozó terv nem újkeletű, hiszen már 2003-ban is felvetődőtt ez a kérdés a szakemberek között. Azév októbere és decembere között az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet az Országos Epidemiológiai Központtal együtt négyszázötven településen - beleértve Vácott is - kérdőíves felmérést végzett, amely során országosan mintegy hétezer ember étkezési szokásai felől érdeklődtek.
Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat