Vác Online



KERESÉS

Elismerés
 
 Média-díjban részesítette kollégánkat a PMRFK!
 

Támogatók:
 
Zollner Elektronik AG

BioTechUSA

hitelmindenkinek.hu





Barna Party Lovarda

Barna Party Kisvendéglő - Verőce

Keresőoptimalizálás

Toperini Ipari Park
 

Médiapartner:
 
 

CÉGINFÓ
HÍREK
Aktuális | Események | Térségi hírek | Kultúra | Egyház | Sport | Oktatás | Kék hírek | Látszódj VELÜNK! 2019

 
A cseh kucsmagombától a gyilkos galócáig Nyomtatás E-mail
Megkezdődött a gombaszezon, az erdei, mezei gombák közül az elsőként nagy tömegben megjelenő cseh kucsmagomba már „lefutóban" van. Elsősorban a könnyen felmelegedő, homokosabb alföldi területeken jelentkezett, de már találtak belőle a hegyvidéki erdőkben, így a budai hegyekben és a Pilisben is.



Hamarosan kezdődik a nagytermetű kucsmagombák, így az ízletes, hegyes kucsmagomba, a tövisalja-gomba és a májusi pereszke szezonja is, egy jó hónap múlva pedig a melegebb helyeken akár vargányázni is lehet.
 
Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozás-tudományi Intézet gomba-toxikológusa, Bathó Attila máris tud néhány mérgezésről, bár ezeket az eseteket még nem a frissen szedett gombák okozták. Van még a tavaly lefagyasztott gombáscsomagokból, amelyekben azonban néhány mérgező gombafaj egy-két darabja is akadt. A gombamérgezések megelőzésének egyik legbiztosabb módja, ha az erdőn-mezőn gyűjtött gombákat minden esetben bemutatjuk a gombavizsgáló állomásokon, amelyekből azonban sajnálatosan elég kevés működik. Házalótól nem szabad gombát vásárolni, piacon pedig csak olyan árustól vegyünk, aki be tudja mutatni a piaci szakellenőr árusítási engedélyét. A nyers gombát huszonnégy órán belül fel kell használni, addig szellős, hűvös, száraz helyen kell tárolni. A gombával készült étel frissen fogyasztandó, másnapra eltenni kockázatos. Mivel a gomba nehezen emészthető étel, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a korosabbaknak és a négy-öt évesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán ne adjunk gombát főételként.

A gombamérgezések leggyakoribb okozója a nagy döggomba, a susulyka, és a világító tölcsérgomba, az esetek legalább fele ezekre vezethető vissza. A mérgezés kimenetelét tekintve azonban a legveszélyesebb gombafaj a gyilkos galóca. Az általa kiváltott mérgezés tünetei a gombás étel elfogyasztása után nyolc-tíz óra múlva jelentkeznek, ilyenkor a felszívódó méreganyagok már megtámadták a májat és a vesét. Nagyon fontos, hogy minden gombamérgezés-gyanús esetben azonnal orvoshoz kell fordulni, és keressék fel az orvost azok is, akik együtt fogyasztottak a gombás ételből a beteggel, de náluk még nem jelentkeztek a mérgezés tünetei..

Az OÉTI gomba-toxikológusa felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly szeptember óta a Magyarországon található mintegy háromezer-ötszáz gombafaj közül harmincötöt védetté nyilvánítottak, ezeket nem szabad szedni. Ide tartozik például a sötétedő húsú rókagomba, a tarkahúsú érdestinorú, vagy az őzláb-galóca. Az utóbbi hetekben számos helyen tévesen jelent meg, hogy betiltották a sárga rókagomba, a vargánya, vagy az egyéb érdestinorú fajták gyűjtését, árusítását. Ezek változatlanul szedhetők – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Pest megyei intézetének közleményében.                                                      

Megosztás
 




 










APRÓK

KÖZÉRDEKŰ

Mi Újság?

Írja meg,
s mi hírbe hozzuk!

Ha tud bármilyen
történésről, amiről
mi nem értesültünk
írja meg nekünk!

Hírmondó e-mail



   Beállítás kezdőlapnak |  Hozzáadás a kedvencekhez |  A lap tetejére  
   Impresszum |  Médiaajánlat |  Jogokról |  Adatkezelésről |  Chat szabályzat