ÍGY VÉDEKEZZEN A LAKÁSBETÖRÉSEK ELLEN – HASZNOS TIPPEK A RENDŐRSÉGTŐL

A bűncselekmények és a károk többsége megelőzhető, a betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb eszköz – írja a police.hu.

13+1 jótanács az év minden napjára a rendőrségtől:

 1. A lehetőségekhez mérten a bejárat legyen biztonsági ajtó. A betörők dolga azzal is megnehezíthető, ha több, különböző típusú ajtó zár van rá felszerelve. Célszerű tenni az ablakokra kilincszárat is, kiegészítő védelemként pedig telepíthető elektronikai jelzőrendszer, mozgás- és nyitásérzékelő, távfelügyeleti rendszer.
 2. Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha azok tokszerkezete is stabil és szakszerű volt a beépítése. Az alacsonyabban lévő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, belátás elleni védelemmel és/vagy betörés-gátló fóliával vagy redőnnyel.
 3. Az elkövetők gyakran a családi ház környékén található eszközöket, ablakhoz közel álló faágakat, kerítéselemeket használnak a bejutáshoz, ezeket az eszközöket mindig érdemes elzárni, az ablakhoz közeli ágakat pedig levágni.
 4. Érdemes gondoskodni a melléképületek, de még a villanyóraszekrény megfelelő zárhatóságáról is.
 5. A sűrű növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg, nyírják fel/le annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni.
 6. A lakásajtót, kaput célszerű akkor is zárva tartani (kulccsal, biztonsági lánccal, stb.), amikor otthon vannak a lakók.
 7. Értéktárgyakat – táskát, kocsikulcsot, pénztárcát, igazolványokat – ne hagyjanak a bejárati ajtó vagy a nyitott ablak közelében.
 8. Hosszabb távollét esetén ajánlatos megkérni rokont, szomszédot, vagy barátot, hogy amíg üresen van a ház, ürítsék a postaládát. Az otthon tartózkodás látszatát keltheti az is, ha ún. időkapcsoló beiktatásával programozottan fel- és lekapcsol például a belső világítás, vagy TV szimulátort alkalmaznak.
 9. A betörők kedvelik a sötét, elhagyatott területeket. A mozgásérzékelős lámpa/fényvető elbizonytalaníthatja őket, mert mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, ami arra utal, hogy a háznál törődnek a biztonsággal.
 10. A szomszédok értékeire is jó figyelni, hiszen a kölcsönösség a hatékony megelőzés záloga.
 11. A ház, lakás, nyaraló kulcsait ne rejtse el az ajtó közelében – a lábtörlő alá, vagy a virágcserépbe – mert az elkövetők ismerik ezeket a „rejtekhelyeket”!
 12. A közösségi oldalakon megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések, besurranások elkövetéséhez. A nyaralásról, utazásról készített képek, élménybeszámolók megosztását halassza inkább a visszaérkezés utánra. A nagy értékű ajándékokról készült képeket nem tanácsos kitenni a közösségi oldalakra.
 13. Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon. A bűncselekmény helyszínét ne változtassák meg, maradjon eredeti állapotában a nyomok rögzítéséig.

13+1. Mivel a kockázatokat lehetetlen teljesen kizárni, érdemes az igényeinknek megfelelő lakásbiztosítást kötni, amely segítséget jelenthet betörés, besurranás, vihar, tűz és más természeti események okozta károk esetén is. Célszerű mindig figyelmesen elolvasni, hogy milyen kiegészítő biztosításokra van még szükség.