A NAGY HŐSÉGBEN KÖNNYEN ALAKULHATNAK KI VESZÉLYHELYZETEK A KÖZLEKEDÉSBEN

Június 22-én 24 óráig tart a harmadfokú hőségriasztás, amit az országos tisztifőorvos az ország egész területére elrendelt. A hosszan tartó hőség az egészséges szervezetet is megviseli, ezért a járművezetőktől legynek figyelmesebbek, körültekintőbbek – írja a police.hu.

Részletezték, a nagy melegben a járművezetőknél jellemzően megnő a reakcióidő, csökken a koncentráció, tompulnak a reflexek, és megnőhet a vezetéstechnikai hibák lehetősége is.

A gyalogosok esetében gyakrabban fordulhat elő bágyadtság, figyelmetlenség, ezért kevésbé néznek szét mielőtt az úttestre lépnek és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

A police.hu azt írja: kérjük, hogy aki nehezen viseli a hőséget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak! Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat! Mindig kipihenten induljanak el, iktassanak be gyakrabban pihenőidőket és tartsanak nagyobb követési távolságot! Fogyasszanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, tartsanak maguknál ivóvizet, még akkor is, ha gyalogosan közlekednek! Az álló gépjárműben ne hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket, illetve kisállatot, mert az autó utastere életveszélyesen felmelegedhet! Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, hívja a 112-es segélyhívószámot!

Kérjük a járművezetőket, hogy legyenek türelmesek, és vezessenek óvatosan!  Ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg árnyékos helyen tegyék azt – írják a közleményben.