MÉLTÓSÁGTELJES MEGEMLÉKEZÉS A ZSINAGÓGÁBAN A HOLOKAUSZT ÁLDOZATAIRÓL

A Váci Zsidó Hitközség minden év májusában kegyeleti eseményt rendez az elsősorban Turai János elnök jóvoltából, a kormány és a Mazsihisz támogatásával megmentett és szépségesen felújított Eötvös utcai neológ zsinagógában a városból és a Duna-Ipoly-Galga régióból elhurcolt izraelita honfitársak emléke előtt tisztelegve. A holokauszt nyolcvanadik évfordulóján, egy újabb világháború fenyegető veszélyében élve, uniós választásokra (is) készülve az idén különösen kiemelt jelentősége volt ennek az alkalomnak.

Turai János hitközségi elnök üdvözlő szavai után beszédet mondott az eseményen Rétvári Bence országgyűlési képviselő, Marton Zsolt váci megyéspüspök, Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök, Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető-igazgatója, Surjányi Csaba, a HIT gyülekezete váci és miskolci közösségeinek vezető lelkésze, illetve Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje, a kegyeleti szertartást Róna Tamás főrabbi és Raáb Gábor kántor vezette.

– Nem szabad egyetlen lépést sem megengedni az antiszemitizmus és az erőszak felé – adta meg beszéde alaphangját a csütörtöki eseményen Rétvári Bence országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszter-helyettes.

Kiemelte: bár az évtizedek óta tartó békeidőben azt lehetett gondolni mostanáig, hogy az antiszemitizmus és a háború a múlthoz tartozik, és soha nem tér vissza, ám a legutóbbi években azzal kell szembesülni, hogy új antiszemitizmus alakult ki Európában, amely alapvetően az illegális migrációval érkezett.

A politikus megemlítette, hogy több nemzetközi kutatás szerint Magyarország és Olaszország a legbiztonságosabb hely Európában a zsidóság számára, szavai szerint ez azért is van így, mert a magyar kormány minden idegen-, kisebbségi- és magyar-gyűlölettel szemben zéró toleranciát hirdetett.

Rétvári Bence hangot adott annak a vélekedésének, hogy az elmúlt évtizedekben Közép-Európában és sok generáció alatt Nyugat-Európában talán túl kényelmessé és túl egyszerűvé vált az élet, ezért a sokadik generáció már elveszítette a veszélyérzetét és a józan gondolkodását.

A közelgő uniós választások tétjéről és egyben esélyéről szólva a többi között megfogalmazta, hogy Európának vissza kellene nyernie természetes veszélyérzetét, és akkor vissza tudná szorítani az antiszemita és a háborúpárti törekvéseket és hangokat, hogy újra béke és biztonság legyen az öreg kontinensen.