SZERZŐDÉSHOSSZABBÍTÁS A HELYI KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS NYÚJTÁSÁBAN

Az önkormányzati választások előtti utolsó képviselő-testületi ülésen egyebek mellett döntés született a helyi közösségi közlekedés nyújtására vonatkozó 2023-2024. évekre kötött közszolgáltatási szerződés meghosszabbításáról 2025. december 31-ig.

A szerződéshosszabbítás oka, háttere:
Az önkormányzat közszolgáltatási szerződést kötött 2023-2024. évre a Volánbusz Zrt.-vel a helyi közösségi közlekedés működtetésére. A szerződés december 31-én lejár. Az Sztv. 25. § (1) bekezdés alapján és az 1370/2007/EK rendelet 4. cikk (3) és (4) bekezdések szerint legfeljebb 50%-al hosszabbítható meg a szerződés időtartama.

A közszolgálati szerződés IV. 4. pontja is lehetőséget ad arra, hogy a felek között 2023-2024. évekre kötött szerződés egy évvel meghosszabbíttasson.

Ennek feltétele, hogy a város önkormányzatának képviselő-testülete döntést hozzon a közszolgálati szerződés egy évvel történő meghosszabbítására, és a döntéssel a közszolgáltatási szerződés 2024. december 31-i lejárta előtt két hónappal a Volánbusz Zrt-t megkeresse.

Mindezek alapján a jelenleg hatályos szerződés egy évvel, 2025. december 31-ig meghosszabbítható.

A következő napirend tárgyalása során a képviselő-testület úgy döntött, hogy az önkormányzat elfogadja a Volánbusz Zrt. 2023. évi helyi közösségi közlekedési beszámolóját azzal, hogy a szolgáltatónál képződött, a beszámoló „Ellentételezési igény” sorában kimutatott nettó 53.686.317 forint nyereség összeget a felek között kötött közszolgáltatási szerződés XV.6 és 8. pontja szerint egy összegben visszautalja az önkormányzat részére.

A napirend tárgyalása során Mokánszky Zoltán képviselő arra kérte a szolgáltatót, hogy a kórházat érintő járatok menetrendjét igazítsák jobban a műszakváltásokhoz, az illetékes városházi részleget pedig arra, hogy jobban figyeljenek oda az autóbusz-öblök szabadon hagyására, mert gyakran elfoglalják azokat szabálytalanul parkoló gépkocsik.