LELKISÉGI, ISMERETTERJESZTŐ, EGYHÁZZENEI ALKALMAK A FEHÉREK TEMPLOMÁTÓL A REGŐCZI KÁPOLNÁIG

Huszonnégy órás szentségimádás, ismeretterjesztő élménybeszámoló, egyházzenei áhítat is lesz a hét végén a belváros különböző templomaiban.

Május 11-én szombaton 16 órától vasárnap 16 óráig 24 órán át tartó szentségimádásba kapcsolódhatnak be a hívek az Irgalmasrendi Kápolnában: az alkalom szentmisével kezdődik és zárul (a szertartásokat Torma Joel atya, a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálatának vezetője mutatja be), s óránként más-más imacsoportok vezetik a szentségimádási órákat, különböző imaszándékokért.

A kisváci Regőczi-kápolna vasárnap délutáni szentmiséje után ismeretterjesztő programra marasztalják, hívják az érdeklődőket: Kenyeres Oszkár, a köztévé „Hazajáró” című honismereti magazinjának egyik váci vezetője vetítéssel egybekötött élménybeszámolóját láthatják-hallhatják a résztvevők.

A Fehérek templomában a vasárnap esti szentmisét – Mária köszöntő címmel – egyházzenei áhítat követi, énekel a templom Szent Domonkos kórusa.

A Hazajáró című turisztikai-honismereti magazin 2011. október 9-én indult a Duna TV-n. A műsor célja a Kárpát-medence természeti, kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek és az ott élő magyarok mindennapjainak a megismertetése.

Egy adás általában a két szereplő egy-egy kistájon tett 2-3 napos túrájának, kirándulásának az összefoglalója. A sorozatban előforduló települések, helyek, műemlékek és egyéb érdekességek történetét, nevezetességeit a helyieken és a szereplőkön túl, a levéltárak mélyéről és régi könyvekből előkerült útleírásokkal a narrátor meséli el.

Az évek óta tartó gyaloglás, túrázás és forgatás alatt sok települést, tájat, szokást, érdekes embert mutattak be azzal a céllal, hogy kedvet ébresszenek a közönségnek a határon túli túrázáshoz és a történelmi Magyarország megismeréséhez.

A sorozat felbecsülhetetlen értékű kordokumentum, továbbá egyedülálló földrajzi kincs, hiszen a stáb olyan természeti helyekre is eljutott, ahol se előtte, se utána nem járt még kamera vagy más forgatócsoport.

Stábtagok a teljesség igénye nélkül:
Írta és rendezte: Moys Zoltán, szerkesztő: Kenyeres Oszkár, operatőr: Schödl Dávid (2011-2021), Boros György (2022- ), segédoperatőr: Farkas Zoltán, Kiss Gábor, szereplők: Kenyeres Oszkár, Pintér János, Jakab Sándor, narrátor: Tokaji Csaba.
A Magyar Örökség és Prima Primissima díjjal is elismert Hazajáró stábja 2016-ban elnyerte Vác város Pro Urbe díját is.