MARTON ZSOLT MEGYÉSPÜSPÖK CELEBRÁLJA A KÓRHÁZLELKÉSZSÉG HÁLAADÓ MISÉJÉT

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata 2024-ben ünnepli alapításának 20. évfordulóját, ennek apropóján szombaton jubileumi szentmisét és konferenciát tartanak, előbbi helyszíne az Irgalmasrendi Kórház, utóbbié a PüspökVác Látogató és Rendezvényközpont.

2004-ben dr. Beer Miklós megyéspüspök kezdeményezésére az országban elsőként a Váci Egyházmegyében indult el a kórházi lelkigondozói szolgálat, amely ma az egyházmegye területén működő 11 kórházban és 3 szociális intézményben 13 klinikai lelkigondozóval, valamint önkéntes beteglátogatók segítségével áll a közel 10.000 beteg szolgálatában.

A Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói tevékenységét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egyik ún. „ad limina” látogatása, azaz a főpásztorok vatikáni testületi beszámolója alkalmából XVI. Benedek pápa is elismerő szavakkal illette.

2004 és 2022 között Dr. Faragó Artúr atya vezette a szolgálatot, 2022 augusztusában Marton Zsolt megyéspüspök Torma Joel atyát nevezte ki a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálat vezetőjévé.

A jubileumi konferencián a Váci Egyházmegye területén működő és a Szolgálattal kapcsolatban lévő 11 kórház, 3 szociális intézmény dolgozói, a Váci Egyházmegye papjai, munkatársai és a Szolgálat önkéntesei vesznek részt, de jelen lesznek különböző egyetemek képviselői, valamint más egyházmegyék kórházlelkészségének tagjai is.

A konferencia részletes programja:

  • 9.00 – 10.15: Jubileumi szentmise (Helyszín: Irgalmasrendi Kórház kápolnája), melyet – egy sportsérülést követő rehabilitációs időszak után – Marton Zsolt váci megyéspüpsök mutat be.

Ezt követően a program a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpontban folytatódik:

  • 10.45 – 11.30: Köszöntők, dr. Beer Miklós nyugalmazott váci megyéspüspök előadása a kezdetekről.
  • 11.30-12.00: Kávészünet.
  • 12.00-13.00: Dr. Leleszi-Tróbert Anett Mária egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem – Mentálhigiéné Intézet) „A lelkigondozás jövője” c. előadása.
  • 13.00-14.00: Ebédszünet.
  • 14.00-15.00 Kerekasztal-beszélgetés a Szolgálat működéséről (Torma Joel atya, Szabó Gábor atya, Bálint Brigitta lelkigondozó, Dénesné Fekete Hédi lelkigondozó, Birkás-Frendl Kata beteglátogató önkéntes).

A konferencián való részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.