KISS STEFÁN MÓNIKA ÉS STÁBJA MÁR A MEMENTO MORI FOLYTATÁSÁN IS DOLGOZIK

Két éve forgott városunkban (is) a Memento mori – A váci legenda című film felvétele, az elkészült mozidarab azóta több nemzetközi sikert is elért, s jönnek, jöhetnek a folytatások dokumentarista módon és újabb játékfilm formájában egyaránt.

A Memento mori – A váci legenda című film vonatkozásában Kiss Stefán Mónika producer-rendező már eleve további részeket is elképzelt csapatával, ennek kapcsán az a legújabb hír, hogy a Nemzeti Filmintézet támogatja a folytatást, ami egy különálló mozidarab lesz, a címe: Memento mori – A prédikátor.

Az alkotó érdeklődésünkre elárulta, hogy a forgatókönyv elkészült, most várják az újabb döntést, s terveik szerint a nyáron castingolják a színészeket, statisztákat és keresik majd Vácon a helyszíneket, ha pedig minden jól megy, akár kora ősszel már foroghat is az új film felvétele.

Visszatérve a Memento mori – A váci legenda című mozidarabra: a nemzetközi sikerek után a vetítés jogát Latin- és Dél-amerikai országok is megvásárolták, tehát Peruban, Mexikóban vagy akár Argentínában is láthatják az érdeklődők a váci múmiák történetén alapuló fikciós filmet, miközben megcsodálhatják a város nevezetességeit.

Kiss Stefán Mónika a mozi hátterezéseként legújabban egy olyan dokufilm utómunkálatait végzi a világhírű váci múmiák feltárásának 30. évfordulójára, ami minden korábbinál nagyobb filmes hírverést adhat a város egyedülálló kultúrkincseinek.

A dokumentumfilmben mindenki megszólal, aki részt vett a kriptafeltáráson és azóta a kutatásokban, még az az építésvezető is, aki először 1974-ben majd 1994-ben megbontotta a falat.

A dokumentumfilm nyilatkozó közreműködői: Zomborka Márta, a feltárás vezetője, Csukovits Anita néprajzos muzeológus, Hostyinszki Attila restaurátor, Forgó József építésvezető, Dr. Varga Lajos segédpüspök, Balázs András atya, plébános-helyettes, Matskási István, a MTM egykori igazgatója, Dr. Pap Ildikó antropológus, Dr. Pálfi György antropológus, Dr. Prof. Karlinger Kinga radiológus, Albert Zink, Tutanhamon és Ötzi kutatója, Ráduly Ildikó /Ráduly Emil lánya/, Bócz Péter /Újvári Mária fia/.

Ahogy a producer-rendezőt ismerjük, most is egy profi anyagot fog kiengedni a kezéből, ami várhatóan májusban lesz látható az M5 és a Duna Televízió csatornán.

Mindeközben Kiss Stefán Mónika egyre többet jár Vácra újabban próbaterembe is, ugyanis közös zenekart alakítottak Pálinkás Gergely dalszerző-zenésszel. Őket így együtt először a Bogányi Gergely zongoraművészt köszöntő februári Váci Polgári Esten hallhatták az érdeklődők. Azóta pedig még inkább megerősítették művészi kapcsolatukat, javában tart a repertoárjuk összeállítása, ami népszerű számokból áll majd sajátos műfajban előadva. Remélhetőleg a nyár elejétől már rendezvényeken is találkozhatunk az új formációval. Még keresik a zenekar nevét, amihez ezúton is várják az ötleteket.

Dunakanyar Régió/Vác Online/Ribáry Zoltán