VIRÁGVASÁRNAPI BARKASZENTELÉS A SZÉKESEGYHÁZ ELŐTT

A székesegyház előtt tartott hagyományos virágvasárnapi barkaszenteléssel elkezdődött a nagyheti püspöki alkalmak sorozata, a szertartást Dr. Varga Lajos segédpüspök mutatta be.

– Kedves testvéreim! A nagyböjt eleje óta szívünket bűnbánattal és jó cselekedetekkel már előkészítettük. Ma azért gyűltünk össze, hogy az egész egyházzal együtt lélekben előre átéljük Urunk húsvéti misztériumát. Ő ugyanis ezt a misztériumot akarta beteljesíteni, amikor felment városába, Jeruzsálembe. Szívünk élő hitével és odaadásával emlékezünk meg erről az üdvösségszerző bevonulásról. Lépjünk mi is az Úr nyomába, hogy amint kegyelméből társai vagyunk a kereszthordozásban, ugyanúgy föltámadásának és örök életének is részesei lehessünk – mondta a főpap, majd megszentelte az alkalomra hozott barkaágakat és pálmaleveleket.

A szertartáson közreműködött a Székesegyház Szent Cecília Kórusa.

Sokan megjegyezték a Konstantin téren összegyűlt, aztán a dómtól szinte kivétel nélkül a Barátok temploma felé induló sokaságban, hogy immár milyen szép hátteret adott a szertartásnak, mennyivel szebbé teszi a tér látványát az, hogy megszépült a piarista gimnázium homlokzata.