LAPSZEMLE: INTERJÚ MARTON ZSOLT PÜSPÖKKEL AZ APOSTOL MAGAZINBAN

Az Apostol Televízió nyomtatott magazinjának márciusi számában interjú olvasható Marton Zsolt váci megyéspüspökkel, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferens püspökével.

A Rajkai Eszter jegyezte interjúban többek között a nagyböjt, a böjtölés jelentőségéről is kifejti gondolatait Marton Zsolt megyéspüspök:

A nagyböjt nem véletlenül a nevében is benne van önmagunknak a megszorítását jelenti. A karácsony előtti időszakot akár kisböjtnek is lehetne nevezni, az is egy előkészület az ünnepre, de ott főként inkább a jócselekedetekre figyelünk. A nagyböjtben pedig az a célunk, hogy Jézus Krisztushoz, Istenhez és az ő titkához, az ő szeretetéhez, az ő szeretet-kincseihez közelebb kerüljünk. A böjtnek akkor van értelme, ha jó eszközzé tud válni. Milyen eszközök segítenek a böjt során? Ha bármiféle önmegtagadás vagy megszorítás van az ember életében, és az lelkileg, szellemileg javára válik, akkor elérte a böjt a célját. Ha kénytelen-kelletlen csináljuk, vagy igazán meg sem próbáljuk, vagy nincs tétje az életünkben, akkor nem éri el célját. Tehát azt is lehet mondani, hogy egyrészt a böjt egy keresztény önnevelés, önmagunk készségesebbé tétele, önmagunk akaratának a nevelése, de nagyon nagy lehetőség arra, hogy megnyíljunk Isten felé azáltal, hogy képesek vagyunk az áldozathozatalra, hogy képesek vagyunk még inkább igazi szeretettel cselekedni, beszélni, gondolkodni. Nagy lehetőség a böjt arra, hogy megpróbáljuk, hogyan viselkedünk, amikor valamit megtagadunk magunktól. Vajon akkor is tudunk boldogok lenni? Mit jelent ez számunkra? Milyen megvonási, elvonási tüneteink jelentkeznek és hogyan nevel ez bennünket? Lehet szóböjtöt is tartani és csak a lényeges dolgokat elmondani. Továbbá lehet mondjuk benzinböjtöt tartani, nem autóval menni mindenhova, vagy robogóval, hanem ahova csak lehet, oda gyalog vagy tömegközlekedéssel. Vagy abból visszafogni valamit, ami a gyengém, hogy például sok csokoládét eszem, sokat ülök a képernyő előtt. Ez is egy önmegtagadás, de formálja, neveli az ember jellemét, az akaratát…

A legkedvesebb igehelyeire vonatkozó kérdés kapcsán Marton Zsolt kiemelte például Máté evangéliumából azt a mondatot, miszerint Amit akartok, hogy tegyenek Veletek az emberek, tegyétek Ti is velük. (Mt. 7:12).

Ez nagyon húsba vágó ige. Az ember próbálja magát egészségesen szeretni, szeretné jól érezni magát, kiegyensúlyozott és felszabadult lenni. Mi az, aminek én örülök? Akkor tegyem azt a másiknak. Vagy ami szomorúságot okoz nekem? Akkor azt ne tegyem a másikkal se.

Az interjúról készült felvétel szombaton 10.30-kor és 21.30-kor, vasárnap 02.30-kor, illetve március 26-án kedden 21.30-kor lesz adásban az Apostol Televízió műsorában.