PETŐ CSILLA: TELE VAN FAÁGAKKAL AZ UTAK SZÉLE, MATKOVICH ILONÁÉK MÉGSEM TÁMOGATJÁK AZ ÁGDARÁLÁSI SZOLGÁLTATÁS BEVEZETÉSÉT

Lemetszett, és a házak elé halmokban kirakott faágakat fotózott több utcában is Pető Csilla Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, aki a közösségi oldalán rámutatott: érezhető, hogy a lakosságnak segítség lenne az ágdarálási szolgáltatás bevezetése, de Matkovich Ilonáék nem támogatták Pető Csilla erre irányuló javaslatát. 

Pető Csilla szerint innovatív, környezetbarát és költséghatékony megoldás lenne, ha az önkormányzat bevezetné, illetve kiterjesztené az ágdarálási szolgáltatást az azt igénylő váci lakosok felé.

A képviselő a VácOnline-nak azt nyilatkozta: „szükségszerű a tavaszi munkálatok megkezdésekor a kiskertekben keletkezett hulladékoknak, gallyaknak a felhasználására és hasznosítására egy gazdaságos és működtethető megoldás kidolgozása. Megfigyelhető, hogy Váchoz közeli településeken már korábban bevezetésre került az ágaprítási szolgáltatás, melyet hatékonyan és gazdaságosan működtetnek. Ennek a gyakorlatnak a lehetőség szerinti adaptálására lenne szükség annak érdekében, hogy a kiskert tulajdonosoknak nehézséget jelentő problémára egy hathatós gyakorlati megoldással tudjunk szolgálni.”

Pető Csilla rámutatott arra is, hogy a szolgáltató csak április második felétől kezdi elszállítani a zöldhulladékot, emellett Vácon tilos a kerti égetés. Éppen ezért terjesztette korábban a testület elé az ágdarálási szolgáltatás ötletét, ám Matkovich Ilonáék lesöpörték az asztalról a javaslatát.

„Az ágdarálási szolgáltatás, az apríték hasznosítása az önkormányzat számára gazdaságos és költségcsökkentő lenne, mivel a darálékot helyben, a parkokban talajtakaróként, közismertebb nevén mulcsként lehetne felhasználni, illetve amennyiben nagyobb mennyiségű faapríték keletkezik, biomassza fűtőanyagként lehetne tovább hasznosítani.  Erről is készült egy előterjesztés, ami szintén nem kapta meg a többségi szavazatot. Szomorú, hogy Vácon a magát zöldnek nevező városvezetés, semmilyen környezetbarát, innovatív zöld megoldásra nem volt nyitott” – nyomatékosította Pető Csilla.