MÁRCIUS 21-ÉN RENDEZI A XIII. ROMA KONFERENCIÁT AZ APOR VILMOS KATOLIKUS FŐISKOLA

A február 24-én tartott hagyományos első negyedévi, ezúttal a végidő kérdéseivel foglalkozó teológiai konferenciája után (erről hamarosan bővebb beszámolót közlünk) március 21-én újabb nagy jelentőségű tudományos találkozót rendez az Apor Vilmos Katolikus Főiskola, a XIII. Roma Konferenciát.

Az idei fő téma a katolikus egyház civil szervezeteinek és szerzetesrendjeinek tevékenysége a cigányság felzárkóztatása érdekében.

„Hit, közösség, munka” címmel elsőként előadás hangzik el a Boldog Ceferino Intézet szerepvállalásáról a roma pasztorációban, az előadó Bángi-Magyar Anna szakmai vezető. Szabó László S.P., a sátoraljaújhelyi piarista Jelenlét program vezetője előadásának címe: „Jézus meghívása, az egyház kihívása”. Ezután Mészárosné Nagy Angéla, a Határtalan Szív Alapítvány igazgatója következik „A szeretet pedagógiája – Tanoda a város szélén – Marista pedagógia és hitélet” című előadásával. Oláh Zsolt, a magyar jezsuiták romaügyi delegátusa, a Jezsuita Roma Szakkollégium igazgatóhelyettese a rendnek a cigányságért végzett szolgálatát elemzi. Végül Molnár-Gál Béla, a Don Bosco Iskola igazgatója következik, előadásának témája, címe: „HHH, azaz Hittel-Humorral-Hatékonyan: Don Bosco pedagógiájának (megelőző módszer) alkalmazása szakképző iskolában”.

A konferenciát a Pharne Csérhaja (Fehér Csillagok) nyírkátai folklór együttes koncertje zárja.