NÓGRÁDI GYÖRGY BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKÉRTŐ LESZ A MÁRCIUSI VÁCI POLGÁRI EST VENDÉGE

Ahogy már legutóbb történt, a március 28-án tartandó Váci Polgári Esten is három házigazda, Fábián Fédra állandó moderátor, Imre Zsolt, a szervező Váci Polgári Fórum vezetője és természetesen az estek kezdeményezője, Rétvári Bence országgyűlési képviselő kérdezi majd a vendéget, aki ezúttal Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő lesz.

A jeles vendég annak idején, elsőéves egyetemista korában idegenvezetőnek állt, hogy minél többet utazhasson. Az egyéves képzés elvégzése után az akkori Jugoszláviába küldték „szerencsét próbálni”, ahol annyira megszerette az országot, hogy közel másfél évtizedig minden nyáron ott vezetett csoportokat, s húszéves korától kezdve közel negyven esztendőn keresztül minden évben a három nyári hónapot ott töltötte.

Közismertebb, biztonságpolitikai szakértői karrierje során a diploma megszerzése után, 1974-ben egyetemi doktori értekezését is megírta, Az NSZK gazdaságpolitikája címmel, majd 1986-ban kandidátusi értekezését Az SPD biztonságpolitikája történelmi változásainak egyes kérdései címen publikálta.

1988-ban elnyert egy ösztöndíjat, három hónapot dolgozott Németországban, egyetemi disszertációját, a doktoriját és a kandidátusiját is német témákból írta. 1989. január 1-jén visszatért anyaegyetemére, a Közgazdaságtudományi Egyetemre, de akkor már mint oktató, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Közben 1997-ben doktorátust szerzett hadtudományokból a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen.

Kutatási területei egyrészt a biztonsági dilemmák a II. világháborútól napjainkig, illetve a védelemgazdaság makrofolyamatai; politika- és hadtudományok.

Ismertségét számtalan könyv is növeli, a legutóbbiak:
A világ, amiben élünk, Kossuth Kiadó, 2021; Talleyrand, Kossuth Kiadó, 2022; Bonntól Berlinig. Az NSZK és vezetői 1949–2022; Kossuth Kiadó, 2022; Ami sok, az sok – Írások a Magyar Nemzetben, Kossuth Kiadó, 2023; Kissinger szerint a világ, Kossuth Kiadó, 2023; Ötven év alatt a Föld körül, Kossuth Kiadó, 2023; Kennedy – Legenda és valóság, Kossuth Kiadó, 2024.

Tehát a hónap negyedik csütörtökjén, március 28-án 18 órai kezdettel újra Váci Polgári Est az elmúlt öt évben a város legfontosabb közéleti esemény-helyszínévé vált Piarista Kilátó Központban.