MÁR A PIARISTA GIMNÁZIUM KONSTANTIN TÉR FELŐLI FŐHOMLOKZATI TAGOZATÁNÁL TART AZ INTÉZMÉNY KÜLSŐ FELÚJÍTÁSA

Jól halad a Váci Piarista Gimnázium és Kollégium műemléki védettségű épületegyüttese Konstantin tér felőli külső homlokzatának teljes egészében állami támogatással megvalósuló szépítő-állagmegóvó felújítása.

Kalász Ákos igazgató elmondása szerint hónapokig tartott, amíg kollégáival belegondolták a beruházásba az összes műszaki tartalmat, aztán újabb hónapokba telt az is, amíg az anyagi lehetőségek kereteihez igazították a terveket-vágyakat.

A homlokzat felületképzése megtörtént mind a teljes Konstantin téri fronton, mind az ezzel párhuzamos belső udvari oldalon. Számos helyen ereszcsatorna, ejtőcső, bádogpárkány csere történt. Százas nagyságrendben megújultak a nyílászárók. Falszigetelés is megvalósult a műemléki előírások keretei között, azaz természetesen nem hungarocell borítással, hanem injektálással. A lábazat kőborítását is helyenként jelentősen javítani kellett.

Ez a teljes egészében állami támogatásból, kormányzati beruházásként megvalósuló felújítás – a katolikus főiskola kisebb épületének felújításával, a PüspökVác Látogató- és Rendezvényközpont megvalósításával, a székesegyház még javában tartó, történelmi léptékű belső felújításával egyetemben – ugyancsak nagyban hozzájárulhat Vác idegenforgalmi vonzerejének növeléséhez.

Tehát egyre látványosabban igazolódik, hogy jó helyre került az erre a célra előirányzott, összességében több milliárd forintos kormányzati támogatás.