RENDHAGYÓ HÚSVÉTI KERESZTÚT KIÁLLÍTÁS LÁTHATÓ A HÉT VÉGÉTŐL A VÁCI EGYHÁZMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNYBEN

„Kortárs megállók: elveszett stációk” címmel március 7-én húsvéti kiállítás nyílik a Váci Egyházművészeti Gyűjteményben a Táborfalváról származó keresztút képeiből, különlegesség, hogy a via crucis négy állomásának ábrázolása hiányzott, ezeket pedig a Váci Piarista Gimnázium 11. osztályos diákjai alkották újra.

A Váci Piarista Gimnázium és Kollégium diákjai nagy kalandra vállalkoztak: megalkották a táborfalvi keresztút, egy késő 19. századi sorozat négy hiányzó elemét.
Az egykori örkényi, táborfalvi keresztútnak négy stációja hiányzik. Az állomások kiegészítésére a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény fiatalokat kért fel, s a feladatot Győrffy-Kovács Adrienne tanárnő vezetésével a piarista gimnázium 11. osztályos, rajz fakultációra járó diákjai vállalták el.

Feladatuk nem reprodukciók gyártása volt, sokkal inkább a személyes hitükből, kereséseikből fakadó tapasztalatok leképezése. A diákok saját művüket szénnel, majd az eredeti templomberendezés méretével megegyező vásznakra, olajjal fogalmazták meg.

A március 8-tól május 5-ig megtekinthető időszaki kiállításon így egy teljes keresztút tekinthető meg, de ezen túlmenően grafikák, Piéta-szobrok és iparművészeti alkotások is.

Garantált vezetést pénteken 11 órától biztosítanak a gyűjtemény házigazdái, más időpontú látogatáshoz a muzeum@vaciegyhazmegye.hu e-mail címen szükséges bejelentkezni.