A MOST GYERMEKVÉDŐ MATKOVICHOT TAVALY MÉG NEM ÉRDEKELTE, HOGY VÁCI GYERMEKEK IS KERÜLHETNEK ABBA AZ OTTHONBA, AHOL MOLESZTÁLHATTAK EGY KISKORÚT

2022 decemberében arról szóltak a hírek, hogy abban az újpesti gyermekotthonban, amelyikkel a váci önkormányzatnak is van szerződése, molesztálhattak egy kiskorút. A most gyermekvédő Matkovich Ilona akkor azt mondta, hogy nem releváns ezzel foglalkozni.

2022 decemberében felmerült annak gyanúja, hogy szexuálisan bántalmaztak egy, az „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonában lakó kiskorút.

Arra, hogy a váci önkormányzat éppen ezzel az intézménnyel áll szerződésben Mokánszky Zoltán és Pető Csilla Fidesz-KDNP-s képviselők hívták fel a figyelmet a tavaly januári testületi ülésen.

Mokánszky Zoltán feltette a kérdést, hogy vajon milyen vegzálásnak lesznek kitéve azok a váci gyerekek, akik esetlegesen oda fognak kerülni?

Matkovich Ilona válasza az volt, hogy „Semmi közünk hozzá, nem is releváns, hogy erről beszéljünk.” A polgármester a témát ezzel lezárta.

A testületi ülés végén a képviselői kérdések napirendi pontnál Pető Csilla visszahozta a témát és megkérdezte, hogy tervezik-e felmondani az újpesti „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonnal kötött együttműködésüket, illetve milyen szakmai indokok alapján került ez az adott intézmény kiválasztásra? Választ azonban akkor nem kapott rá.

A váci önkormányzat 2022. december 1-je óta áll szerződésben az „Aranyhíd” Gyermekek Átmeneti Otthonával egészen 2027. november 30-ig. Az erre vonatkozó előterjesztésben leírták, hogy  minden települési önkormányzat, amelynek területén húszezernél több állandó lakos él, köteles működtetni gyermekek átmeneti otthonát. „Mivel a városban nem megoldott a gyermekek átmeneti elhelyezése, ezért ezen önkormányzati kötelezettség kiváltható területi ellátási szerződés megkötésével olyan intézménnyel, aki működtet gyermekek átmeneti otthonát. Vác vonzáskörzetében Budapest Főváros IV. Kerület Újpest Önkormányzat fenntartásában működő »Aranyhíd« Gyermekek Átmeneti Otthona az az intézmény, amely egy esetleges gyermek kiemelés során területileg a legközelebb helyezkedik el a városhoz, illetve rendelkezik leköthető, szabad férőhellyel.”

A leírtak alapján tehát a váci önkormányzat a földrajzi közelség miatt választotta az újpesti intézményt, nem pedig szakmai érvek alapján.

Matkovich Ilona egyébként évek óta védi a korábban pedofil tartalmaknak teret adó Fehér Zsoltot is, aki az ARBO NYÚZ főszerkesztőjeként kislányok megerőszakolásáról szóló írásokat közölt.

Matkovich Ilonát emiatt felszólította Szádoczki Imre, a váci Fidesz és Ványai László, a váci KDNP elnöke, hogy ne falazzon tovább Fehérnek.

Szádoczki azt is felidézte, hogy a 2022-es közmeghallgatáson nyíltan felszólalt Fehér Zsolt ügye miatt, de Matkovich Ilona egyszerűen belefojtotta a szót Szádoczkiba és kijelentette, hogy szerinte „nincs értelme erről beszélni.”

Mindezek ismeretében felmerül a kérdés, hogy Matkovich Ilona azért hívott most össze gyermekvédelmi kerekasztalt, mert számára fontos a kiskorúak védelme, vagy mert ez is a kampánya része?