SOK VÁCI CSALÁD KERÜLT NEHÉZ HELYZETBE A MATKOVICH CSALÁDJÁHOZ KÖTHETŐ HIBÁS TÁRSASHÁZAK MIATT – 0627.HU LAPSZEMLE

Váci családok keresték meg Mokánszky Zoltán Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt, miután olyan társasházakban vettek lakást, amiket a váci polgármester fiának és élettársának cége épített, és amikről súlyos hibák derültek ki. Mokánszky emiatt felszólalt a januári testületi ülésen, de Matkovich Ilona belefojtotta a szót – erről számolt be a 0627.hu.

A 0627.hu azt írja, Mokánszky szerette volna megkérdezni, hogy a számos váci családot hátrányosan érintő hibás társasházakról mi a véleménye Matkovich Ilonának. Tekintettel arra, hogy a Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint egy több lakást érintő építkezés ügye helyi közélet ügyének minősül, akár az építést végző vállalkozás tulajdonosi viszonyaitól függetlenül is. Jelen esetben releváns az építtetők személye, ugyanis ezeket Matkovich Ilona gyermekének Pajor Dánielnek a cége a Geo-Art Team Kft., valamint élettársának, Lelkes Istvánnak a cége építette.

A lap szerint Vác polgármestere azonban választ nem kívánt adni, továbbá felszólította Mokánszky Zoltánt, hogy: „Legyen szíves és ne olvassa fel, nem közéletről van szó.” Matkovich Ilona hozzátette azt is, hogy: „főleg olyan ügyeket, amelyek esetlegesen hatósági ügyek, szépen kérem, hogy ne hozzák nyilvánosságra sem ebben, sem másban, se semmiben.”

A 0627.hu megkeresésére Mokánszky Zoltán az üggyel kapcsolatban kijelentette: „Polgármester asszony belém fojtotta a szót. Az, hogy ő a szájzár rendeletet a hivatal dolgozóira alkalmazza rendben van, de egy képviselőnek nem tilthatja meg, hogy elmondjam azt, amivel a lakosok megbíznak. Nyilván azért képviselő egy ember egy önkormányzatnál, hogy a lakosság érdekeit és a köz érdekeit vigye tovább. Mivel a Kúria is kimondta ítéletében, hogy ez helyi közélet ügyének minősül, így szerettem volna, ha ez hangot kap és polgármester asszony is elmondja véleményét, hogy ő mit szól ezekhez a hibás társasházakhoz.”

A Liszt Ferenc sétányon, a Barabás Miklós utcában és a Karcsu Arzén utcában épített hibás társasházak műszaki vezetője Ferencz Gellért volt. A 0627.hu értesülése szerint ő maga a Liszt Ferenc sétányon lévő társasház esetében részlegesen beismerte hibáit, azokat immár közel féle éve javítják is. A Barabás utcai társasház esetében az ügyre rálátó forrás szerint a helyszíni bejáráson a tűzvédelmi kérdésekben elismerte, hogy kizárólag EPS-t épített be, azaz nem alkalmazott egyáltalán tűzálló kőzetgyapotot, míg a Karcsu Arzén utcai épület ügyében egyelőre hallgat. Mint arról már több alkalommal beszámolt a lap, a Liszt Ferenc sétányon lévő társasháznak pedig nincs fennmaradási engedélye és a hibákat hónapok óta lepel alatt javítják az ott élők és a szomszédok mindennapjait megkeserítve, köztük a Makovecz-házban élőkét is.

A 0627.hu szerint Matkovich Ilona és a teljes baloldali városi sajtó ezekről a polgármester családjához köthető botrányos és sok váci családot érintő ügyekről mélyen hallgat. De nemcsak itt merültek fel súlyos problémák. A Duna-part másik végén, szintén a gyermekéhez köthető Lujza és Korianderben épülhetett engedély nélkül fedett terasz. Itt pedig a baloldal teljes asszisztálása mellett, Kászonyi Károly jobbikos képviselő javaslatára vették le napirendről az ügy kapcsán a kormánypárti képviselők előterjesztése szerint tervezett vizsgálóbizottság felállítását. A váci polgármester gyerekei botrányos építkezéseiről nemcsak édesanyjuk, hanem a teljes váci baloldali városi sajtó mélyen hallgat. Ahogy a körzet képviselője Jess Kinga is, aki a 0627.hu értesülései szerint semmit sem tett eddig az ügyekben érintett családok érdekében.