VÁCON ÉLŐBEN KÖVETTÉK ORBÁN VIKTOR ÉVÉRTÉKELŐ BESZÉDÉT

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a Várkert Bazárban mondta el évértékelő beszédét, amit Vácon a Vanyek Béla Sportcentrumban kivetítőn, élőben lehetett követni. 

Az eseményen a helyi Fidesz és a KDNP tagjai mellett a térség számos polgármestere is jelen volt.

Orbán Viktor miniszterelnök Novák Katalin volt államfő és Varga Judit, egykori igazságügyi miniszter lemondásával kapcsolatban kiemelte, hogy „a gyermek sérthetetlen, bántalmazása a legsúlyosabb büntetést vonja maga után. Kegyelemnek ilyenkor helye nincs. Ezért a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket.” Hozzátette: a kormányra vár a feladat, hogy a „kizökkent időt helyretolja”, az erkölcsi rendet helyreállítsa, és a kialakult helyzetet jogilag is orvosolja. Orbán Viktor elmondta továbbá, hogy a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, a gyermekek védelmét hivatott jogszabályokat, az alkotmánytól a miniszteri rendeletekig át kell fésülni és ki kell egészíteni.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök kijelentette azt, hogy a jövő a zöldenergiáé, meg persze azoké, akik gyorsan és ésszerűen tudnak átállni. Azt mondta: miután visszataláltunk „a 2019-ben kényszerűségből elhagyott kocsiútra”, azzal is számot kell vetni, hogy a világ közben sokat változott. A gazdaságban a zöldenergia korszaka már nem kopogtat az ajtón, hanem berúgta azt. A kormányfő szerint a zöldátállás Magyarországnak épp kapóra jön, „két legyet üthetünk egy csapásra”. Élhetőbb lesz az országunk, és kiszabadulhatunk a monarchia szétesése óta gyötrő energiafüggőségünkből is – mutatott rá. A zöldátálláshoz Orbán Viktor szerint két dolog kell: a zöldenergiát meg kell termelni, és el kell tárolni. A mi tervünk az, hogy megépítjük Paks 2-t, Paks 1 üzemidejét meghosszabbítjuk, és szélsebesen felépítjük a kisebb-nagyobb naperőműveinket – emelte ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását. „Jó hír, hogy a Svédországgal fennálló vitánk a lezárás felé közeledik. A svéd miniszterelnökkel fontos lépéseket tettünk, hogy a bizalmat újraépítsük. Afelé haladunk, hogy a parlament tavaszi ülésszakának kezdetén ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását” – fogalmazott a kormányfő.

MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor szerint „Brüsszelből egyre csak a baj zúdul be hozzánk, Brüsszel Ukrajna-stratégiája látványosan megbukott, nem csak a harctéren, hanem a nemzetközi politikában is.” A kormányfő kiemelte: hiába mondták, hogy ez a háború két szláv nép testvérháborúja, s nem a miénk, Brüsszel szinte „belevetette magát” a konfliktusba. A béke melletti álláspontjával Magyarország ugyanúgy egyedül maradt, mint korábban a migrációellenessel, és pont ugyanúgy lesz majd igaza a háború ügyében is. Tragédia, hogy addig több százezer embernek kellett és kell meghalnia – jegyezte meg Orbán Viktor. A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország álláspontja változatlan: „nem hagyjuk magunkat belerángatni a háborúba, nem fogunk fegyvert szállítani, akkor sem, ha vannak nagyhatalmak, amelyeknek ez nem tetszik. A brüsszeli válságkezelés klasszikus: Amerikának klassz, a többieknek kuss” – fogalmazott Orbán Viktor.

Forrás: facebook.com/Imre Zsolt

A miniszterelnök beszéde előtt Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje is felszólalt és beszédében kiemelte, összefogást szorgalmaz a térség felemelése érdekében gazdasági és kulturális szempontból is. Imre Zsolt a 0627.hu-nak adott interjújában leszögezte, hogy szeretné visszaadni Vácot a váciaknak. „Ne egy olyan családé legyen a város, mint amit most tapasztalunk” – tette hozzá Imre Zsolt a 0627.hu riportjában.