MENTŐSZOLGÁLAT: JÓL MŰKÖDIK AZ ÚJ ALAPELLÁTÁSI ÜGYELET PEST VÁRMEGYÉBEN

2024 február elsején Pest vármegye is csatlakozott az országos alapellátási ügyeleti rendszerhez – közölte az Országos Mentőszolgálat.

A sajtóközlemény szerint Pest vármegye 18 ügyeleti telephelyén orvosok, mentőtisztek és diplomás APN szakemberek (Advanced Practice Nurse) látják el a betegeket.

Az első napon Pest vármegyében 118 beteget láttak el, közülük 32-en gyermekek, illetve 18 év alatti fiatalok voltak. Négy esetben a telefonos tanácsadás elegendőnek bizonyult, 96 beteget valamely ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 18 az otthonában kapta meg a szükséges ügyeleti ellátást.

A mentőszolgálat közlése szerint a Pest vármegyei háziorvosi ügyeletekben átlagosan óránként 1 beteget kellett ellátni.

Felhívták a figyelmet arra, hogy valamennyi ügyeleti telephely vegyes ügyeletként működik, vagyis gyermekek és felnőttek ellátására egyaránt alkalmas.

A betegek a 1830-as telefonszámon kérhetnek segítséget, ahol tanácsot kaphatnak, ügyeleti kocsit küldenek értük, vagy életveszély esetén azonnal mentőt riasztanak hozzájuk.

Akinek ellátásra van szüksége, bemehet az orvosi ellátásra Vác mellett még további 17 településen Pest vármegyén belül hétköznap 16-22 óra között, illetve hétvégén és ünnepnapon 8-14 óra között.

Azok számára, akik személyesen keresnének fel éjszakai ügyeletet, Pest vármegye 11 pontján – köztük Vácon – hétköznap 22 órától 8 óráig, hétvégén és ünnepnapon 14 órától 8 óráig tehetik meg.