TESTÜLETI ÜLÉS: FELTŰNŐEN NAGY ÖSSZEG KERÜLT A KÖLTSÉGVETÉSBE SZERVEZÉSI ÉS TÁJÉKOZTATÁSI FELADATOKRA

A január 31-én tartott évnyitó képviselő-testületi ülés legfontosabb napirendi pontja az önkormányzat 2024-es költségvetésének tárgyalása volt.

Valójában nem volt ez igazi tárgyalás, hiszen minden maradt a grémium elé terjesztett tervezet szerint, amelynek elkészítésébe – mint azt Pető Csilla és Mokánszky Zoltán is nehezményezte – az itt ellenzékben lévő kormánypárti képviselőket a balliberális többség, a városvezetés nem vonta be érdemben, ami finoman fogalmazva is antidemokratikus hozzáállás.

Mokánszky Zoltán ezen túlmenően azt is kifogásolta, hogy a büdzsébe egyetlen, a körzete fejlesztése érdekében tett javaslata sem került be, ahogy a ciklus egyetlen korábbi évében sem, miközben számos feleslegesnek-gyanúsnak tekinthető kiadás is szerepel a sorok között.

Ezúttal – Csereklye Károly kiegészítése szerint – ilyen tételnek tekinthető például a kommunikációs kiadások feltűnően nagy mértéke.

A büdzsé bevételi és kiadási főösszege – a törvényi előíráshoz igazodva, miszerint hiánnyal nem lehet tervezni – egyaránt csaknem 11 milliárd forint.

Az önkormányzati működés kiadásaira összességében közel 4 milliárd forint szerepel a költségvetésben, íme néhány tétel (ezer forintban), amelyek között kiugróan előkelő helyre kerültek a szervezési és tájékoztatási feladatok.

Pénzügyi, jogi és egyéb szolgáltatások, díjak (ide tartoznak például a perköltségek is): 1.296.234 (e) forint, szervezési és tájékoztatási feladatok: 553.566 (e) forint, parkfenntartás: 298.275 (e) forint, közvilágítás: 293.755 (e) forint, város- és községgazdálkodás: 240.000 (e) forint, saját vagy bérelt ingatlan: 173.898 (e) forint, közutak, hidak: 165.334 (e) forint, épület karbantartás: 165.000 (e) forint, sportlétesítmények működtetése: 152.000 (e) forint.

Mint arra Csereklye Károly képviselő külön rávilágított, feltűnően megugrott a múlt évhez képest a szervezési- és tájékoztatási feladatok során beállított összeg, több mint 550 millió forint szerepel itt, miközben például közutak, hidak javítására, épület karbantartásra egyaránt nagyjából 165 millió, sportlétesítmények működtetésére 152 millió, településtisztasági feladatokra 108 millió.

Hát igen, itt is látszik, mi a fontos igazán a balliberális többségnek, s kimondhatjuk: kampányköltségvetést állítottak össze, ahol az önkormányzat működési kiadásai között a kommunikáció a második helyen van a pénzügyi, jogi és egyéb szolgáltatások díjai mögött.

A szervezési- és tájékoztatási feladatok gyűjtőfogalom teljes joggal fordítható rövidítve kommunikációnak, amiben nyilvánvalóan a propagandalappá silányult önkormányzati havilap, a Matkovich Ilona polgármester szócsöveként és mikrofonállványaként funkcionáló ESTV, no meg a közszolgálatiságtól messze eltérített hivatalos városházi honlap a fő tényező.

Utóbbi többek között a kritikus észrevételek cenzúrázásával, lakosok hosszú-hosszú sorának letiltásával, magyarán kendőzetlen véleménydiktatúrával.

S ez a helyzet a kampány időszakában nyilván csak fokozódni fog hamis közlésekkel, ellenzékiek lejáratását célzó tartalmakkal, sumákoló elhallgatásokkal.