VÍZILABDA: A VÁCRÓL INDULT KOVÁCS PÉTER ZÁGRÁB UTÁN DOHÁBAN IS SZEREPET KAP A VÁLOGATOTTBAN

Varga Zsolt szövetségi kapitány hétfőn este nyilvánosságra hozta a február 5-én kezdődő dohai férfi világbajnokságon szereplő magyar válogatott keretét, amelyben a tavalyi tornát megnyerő csapat tagjai közül 12 játékos kapott helyet, három játékos pedig – köztük a pólós pályafutását Vácott kezdő, a városhoz ma is ezer szállal kötődő Kovács Péter – vb-újonc lesz.

Az MTI tájékoztatása szerint Varga Zsolt szövetségi kapitány tizenkét olyan játékost nevezett meg a hétfő esti edzés előtt, aki részese volt a tavalyi fukuokai világbajnoki győzelemnek, hárman pedig a januári zágrábi Európa-bajnokságon – és az azt követő edzéseken – játszották be magukat a keretbe.

Mint ismeretes, a januári zágrábi Európa-bajnokságon fiatal együttes szerepelt, a fukuokai világbajnokok nagy része, egészen pontosan kilenc játékos addig idehaza készült Nyéki Balázs másodedző irányításával, közülük Lévai Mártonon kívül mindannyian ott is vannak a keretben.

Lévai helyett a vb-újonc Bányai Márk lesz a másik kapusunk, aki jó teljesítményt nyújtott az Európa-bajnokságon, és két alkalommal csereként is bizonyított. Ugyancsak vb-újonc Tátrai Dávid, aki Zágrábban robbant be a felnőtt válogatottba, és bebizonyította, hogy ott a helye a „nagycsapatban” is.

Kardinális kérdés volt még a centerposzt, itt hárman versenyeztek két helyért. Német Toni a franciák elleni felkészülési meccsen 143 nap után játszott újra hivatalos találkozón, az őszi vállműtéte után versenyt futott az idővel, de helyrejött, teljes értékű edzésmunkát végzett, és bekerült a keretbe. Zágrábban a rutinos, amúgy szintén világbajnok Hárai Balázs és a 32 évesen élete első világversenyén részt vevő Kovács Péter játszott, nagyjából egyformán, bár Hárai két meccset is kihagyott eltiltás és betegség miatt. A dohai csapatba végül az idősebb rivális került be vb-újoncként, aki egyenletes, megbízható teljesítményt nyújtott, ráadásul center létére bekkelni is szokott, ami nem elhanyagolható szempont.

„A tizenöt fős keret kijelölésénél egyértelműen az döntött, hogy ki van a legjobb formában a kerettagok közül, természetesen szem előtt tartva azt is, hogy közülük ki illeszkedik a legjobban a csapatstruktúrába és a stratégiánkba” – nyilatkozta Varga Zsolt.

A keretből Varga Dénes a tizedik világbajnokságán szerepel, és Vámos Mártonnal együtt beérheti a jelenleg a Vasas edzőjeként dolgozó Szlobodan Nikicset, a sportág egyetlen háromszoros világbajnokát – a magyar válogatott ugyanis kimondottan is a címvédés céljával utazik el pénteken Dohába.

FÉRFI VÍZILABDA, VILÁGBAJNOKSÁG, DOHA (FEBRUÁR 5–17.)
A MAGYAR VÁLOGATOTT VB-KERETE
Kapusok: Bányai Márk (Szolnoki Dózsa Praktiker), Vogel Soma (FTC-Telekom), mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián (mindkettő CN Marseille, francia), Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Varga Dénes (mind FTC), Kovács Péter, Tátrai Dávid (mindkettő BVSC-Zugló), Vámos Márton (Olympiakosz, görög), Vigvári Vince (Genesys OSC Újbuda), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

A PROGRAM
D-csoport
Február 5., hétfő 18.30: Magyarország–Románia
Február 7., szerda 14.00: Magyarország–Olaszország
Február 9., péntek 10.00: Magyarország–Kazahsztán