A HOLOKAUSZT ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZTEK SZŐDLIGETEN

A Holokauszt Áldozatainak Emléknapja alkalmából Sződligeten a fiatalokból álló Zöldliget nevű civil szervezet január 26-án Komoly Ottó emlékestet rendezett.

Komoly Ottó 1934-ben született Budapesten. Mérnök, a Magyar Cionista Szövetség elnöke, aki Lengyelország fasiszta lerohanása idején Magyarországra emigrált lengyel-szlovák zsidók százainak életét mentette meg. Később, a deportálások idején fővárosi  zsidók tömeges megmentését is intézte Kaszner Rezsővel.

Magyarország német megszállását követően próbált a nyilasokkal is tárgyalni a zsidók megmentéséről. A nyilas hatalom átvétele után 1945. január 1-jén  elhurcolták és megölték őt.

A kiállítás dokumentumai a Holokauszt Emlékközpontból pályázat útján kerültek Sződligetre. Ókovács Benedek,  a kiállítás rendezője a megnyitóra Turai Jánost, a Váci
Zsidó Hitközség elnökét hívta meg. Turai János a köszönő szavak elhangzása után méltatta Komoly Ottó szerepét, amint mondta: nem született Komoly Ottó sem hősnek, az idő tette őt mártírrá, felejthetetlenné.

Turai János szólt az aktualitásokról és elmondta, hogy Európa nyugati országaiban tombol az antiszemitizmus, a zsidógyűlölet, az ellenőrizetlen gazdasági bevándorlás teremtett olyan állapotokat, amiket a kormányok már nem tudnak kellően kezelni és ez még csak a kezdet. A zsidóság pánikszerűen menekül ezekből az országokból.

Hamasz terroristák törtek Izraelre, gyilkoltak válogatás nélkül fiatalokat és időseket; százakat túszként vittek magukkal. Magyarország kormánya nulla toleranciát hirdet a rasszizmussal és az antiszemitizmussal szemben; és nem csak hirdet, hanem alkalmaz is. Törvényekkel védi a zsidóságot, csak úgy mint minden állampolgárt.  Magyarországon a zsidók biztonságos körülmények között élhetnek, szabadon gyakorolhatják vallásukat, a zsinagógák előtt nem állnak géppisztolyos rendőrök, béke van. A magyar zsidóság viszont ebben a tudatban élje meg mindennapjait és legyen partner a béke szigetén!

A kiállítás anyaga továbbra is a településen marad, különböző helyeken lesz
látható.

Schnábel János