MILLENNIUM: JAVÁBAN TART A FELKÉSZÜLÉS A VÁCI EGYHÁZMEGYE FENNÁLLÁSÁNAK 1000 ÉVES ÉVFORDULÓJÁRA

2026-ban minden más kerek évfordulót elhalványít majd némiképp az, hogy fennállása millenniumához érkezik a Váci Egyházmegye.

A jubileumi felkészülés részeként elindult egy tanítás-sorozat, ahol a híveknek lehetőségük adódik az egymással való találkozásra, hitük elmélyítésére. Ezeket a találkozásokat a plébániákról, közösségektől, valamint intézményekből érkező küldöttek segítik. Az egyházmegye rendszeres találkozókkal, módszertani anyagokkal támogatja az ima-alkalmak helyi előkészítését, megszervezését. A jubileumi küldöttek második találkozásának adott helyet január 20-án a PüspökVác Rendezvényközpont.

A Váci Egyházmegye 119 plébániájáról vannak jubileumi küldöttek, közülük 116-an voltak jelen a találkozón. 40 plébánián tartottak már ima-katekézis alkalmat, körülbelül 10 közösségben jöttek össze a hívek már második alkalommal, néhány plébánián pedig már az öt alkalmasra tervezett sorozat harmadik találkozása is megtörtént. Ez alapján 800-850 fő vett részt eddig az ima-katekézis alkalmakon.

Marton Zsolt megyéspüspök köszöntője után Dr. Serfőző Leventének, a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynökének tanítása következett, Ferenc pápa: Evangelii gaudium – Az evangélium öröme c. apostoli buzdítása alapján.

Szó esett az evangelizáció folyamatáról, amelynek kezdőpontja a Jézussal való találkozás, ugyanakkor az igehirdető kiemelte a kezdeményezés, bevonódás fontosságát, amely a missziós küldetés alapját is adja.

„A missziós lelkipásztorkodás első lépése, hogy az ember elfogadja a valóságot, felméri a lehetőségeit, majd fokozatosan közeledik, miközben hordozza a másikat imádságban” – fogalmazott Dr. Serfőző Levente. Előadásának második felében a megújulásról beszélt, a személyes megújulás tekintetében a bátorságra, kreativitásra hívta fel a figyelmet, valamint az imádság fontosságára, amelynek segítségével bárki saját missziós lelkesedését fenntarthatja.

A folytatásban szentségimádáson vettek részt a jelenlévők, majd kiscsoportokba szerveződtek, ahol az eddigi ima-katekézis alkalmakról volt szó, az előkészítés, lebonyolítás körüli örömök, nehézségek megosztása mellett, a gyakorlati tapasztalatok átbeszélésére is sor került és megosztották egymással saját jó gyakorlataikat.

A nap végén Paszternák Tamás atya megáldotta az ima-katekézis gyertyáit, amelyből minden plébánia küldöttje átvehetett egyet, és hazavihette a saját településére az igéből fakadó lelkülettel: „Ti vagytok a világ világossága. A hegyen épült várost nem lehet elrejteni. S ha világot gyújtanának, nem rejtik a véka alá, hanem a tartóra teszik, hogy mindenkinek világítson a házban. Ugyanígy a ti világosságotok is világítson az embereknek, hogy jótetteiteket látva dicsőítsék mennyei Atyátokat! (Mt 5, 14-16)”

A Váci Egyházmegye is egyike azon tíz püspökségnek, amelyet a hagyomány szerint Szent István alapított. Bár hiteles forrás nincs az alapítás évéről, azt a történészek 1025-1030 körülre datálják. Az ezeréves fennállás megünneplésére Marton Zsolt megyéspüspök hároméves lelki készületet kezdeményezett az egyházmegye közösségei számára. A folyamat segítésére a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előkészítéséhez hasonlóan küldötteket kért a plébánosoktól és a közösség-, valamint intézményvezetőktől.

 

forrás: Váci Egyházmegye