TURAI JÁNOS: RAOUL WALLENBERG-DÍJ ÁTMENTVE SZEBB NAPOKRA

Kilenc éve lesz annak, hogy Urban Ahlin a Svéd Királyság parlamentjének elnöke 2015. január 19-én átadta Fördős Attila Vác város egykori polgármesterének a Raoul Wallenberg-díjat Budapesten a Music Centerben ünnepélyes keretek között – írta szerkesztőségünkbe eljuttatott sajtóközleményében Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke.

Turai János levelét teljes terjedelmében közöljük:
„Az esemény rendhagyónak számított, mert addig még egyetlen önkormányzat sem kapta meg ezt a kitüntetést. Ja! Mondhatjuk, hogy akkor nem ültek az önkormányzatban fasisztoid nézeteket valló személyek, akkor Vác még jobban hasonlított egy osztrák kisvárosra, még ha egy kicsit szegényebb is volt annál.

Akkor még a városban lévő különböző egyesületek, társadalmi szervezetek, nemzetiségi, kisebbségi önkormányzati szervek a várostól támogatva egymással jó kapcsolatban, közösen mutatták be a kisebbségi kultúrájukat. Működött a  tolerancia,  a másság  elfogadása, a romák részvétele a város közéletében. Az akkori önkormányzat minden hibája mellett is sokat tett a kulturális élet fejlesztéséért, színház létesült a városban, sorra nyertük a különböző díjakat a sport és a kultúra, valamint a turisztika terén is.

Mindezen eredmények birtokában hitközségünk és a Duna-Ipoly-Galga Holokauszt kutató-oktató központ nevében javaslatot tettünk a Raoul Wallenberg Egyesülethez és illetékes állami szervekhez Vác város önkormányzatának kitüntetésére, melyre alapos okunk volt.

Városunk és környéke zsidó lakosságának 90%-át kiirtották a holokausztban, csak csekély számban voltak megmentők a Börzsönyben, Csőváron, Dunakeszin és a sződi majorságokban. Raoul Wallenberg  svéd diplomata viszont emberek ezreit mentette meg a fővárosban, különböző diplomáciai manőverekkel, amíg a végén ő is áldozatul esett. A fasiszták nem tudták elfogni, a szovjet hadsereg katonái viszont a Szovjetunióba hurcolták, ahol elpusztították. Raoul Wallenberg embermentő cselekedeteivel méltó képet állított az emberiség elé, mint a kisebbségek és ártatlan emberek védelmezőjének örök ikonja.

Magyarország külügyminisztériuma, a Raoul Wallenberg Egyesület, a Svéd királyság parlamentje és számos  történelmi, kulturális, tudományos intézmény támogatásával minden év őszén pályázatot írnak ki az ország és a határon túli középfokú oktatási intézményei tanulói részére “Wallenberg nyomán” címmel. A tanulmányi versenyek elődöntőit megyeszékhelyeken rendezik, ez alól városunk kivételt képez. Vácon elejétől kezdve rendezünk országos elődöntőket, ez egy szerzett jog, ami nagy megtiszteltetés. Városunkban minden februárban 10-15 csapat vetélkedik, mely egy teljes napig tart. A tanulók és felkészítő tanáraik, valamint a zsűritagok  és a meghívott vendégek (összesen kb. 85-100 fő) egész napos étkezését a fogadó városnak kell biztosítania, elfogadható szinten.

Kezdetekben  hitközségünk  a  mindenkori  polgármesterek  támogatásával oldotta meg ezt a feladatot, ők eddig mindenkor segítettek, pártállásuktól függetlenül. A város különböző díjakat ajánlott fel a hazai és a győztes csapatoknak, háromnapos autóbuszos kirándulásokat szervezett testvérvárosainkba. A hivatal kultúrával foglalkozó dolgozói és a városi turisztikai hivatal munkatársai értékes könyveket osztottak szét a tanulók között, Vác várost és környékét ismertető, népszerűsítő színes kiadványok kerültek bele az ajándékcsomagokba.

Ez az önzetlen együttműködés elemeire törött, amikor Matkovich Ilona és szivárvány színű csapata elfoglalta a város trónját. Onnantól kezdve ellenségként tekintett hitközségünkre, felrúgta a zsinagóga megmentésére létrejött négyes projektet, aminek egyik tagja az önkormányzat volt. Könnyen felejthető működését azzal kezdte, hogy az előző önkormányzat által megszavazott forrás átutalását megtagadta, melynek következtében a Váci Zsidó Hitközségnek több mint 10 milliós kára keletkezett. Nem volt hajlandó fogadni Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár urat sem, aki az épület megmentése ügyében szeretett volna vele tárgyalni.

Vác város jelenlegi rezsimje, összetételénél fogva végleg kiírta magát a Wallenbergi rendezvények támogatásából. Az ilyen és ehhez  hasonló ellenséges elutasítások  ellenére nem hagytuk az előző folyamatot megszakadni. Minden évben, így 2024-ben is, február 15-én megrendezzük Vácon kilencedik alkalommal a Raoul Wallenberg Középiskolások országos vetélkedőjének elődöntőjét, ahonnan az út egyenesen a budapesti döntőig vezet. Nem hagytuk a városháza honlapjáról letörölni a Wallenberg-díjat, reményeink szerint a mostani kisiklás után lesz majd olyan önkormányzat, aki folytatja a méltó hagyományokat.

Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke