JELENTŐSEN CSÖKKENT TAVALY A VASÚTI ÁTJÁRÓKBAN TÖRTÉNT BALESETEK SZÁMA

Tavaly 61 baleset történt a MÁV hálózatán a vasúti átjárókban, egyharmaddal kevesebb mint 2022-ben, és a halálos áldozatok száma is jelentősen, csaknem negyedére csökkent – közölte a MÁV.

Azt írták, hogy tavaly a balesetekben kilencen életüket vesztették, heten súlyos, tizenketten könnyű sérüléseket szenvedtek, 35 esetben pedig anyagi kár keletkezett. 2022. azonos időszakában 90 baleset történt vasúti átjáróban, amelyekben csaknem négyszer annyian vesztették életüket mint tavaly.

2022-ben a 34 áldozat közül 19-en – köztük gyerekek is – utasként estek áldozatul az autóvezető figyelmetlensége, a KRESZ-szabályok be nem tartása miatt. Voltak olyan tragikus esetek, amelyek során négyen, öten vagy heten is életüket vesztették a balesetet szenvedett járműben.

Közölték azt is, hogy továbbra sem csökken azonban a vasúti átjárókban lévő sorompókarok letörésének száma: évente átlagosan 800 ilyen eset van, ezt a számot tavaly november végére érte el a statisztika.

A legjellemzőbb ok, hogy a járművezetők a fénysorompó tilos jelzése ellenére hajtanak a vasúti átjáróba, elsodorva a csukódó csapórudat.