2023 LEGHIDEGEBB ÉS LEGMELEGEBB NAPJA: FEBRUÁR 7. ÉS AUGUSZTUS 27.

Mínusz 15 és közel 40 fok volt a hőmérséklet két szélsőértéke ebben az évben itthon – közölte az időkép.

Komolyabb fagyos helyzet -20 fok alatti minimumokkal 2022/2023 telén nem igazán tudott kialakulni, ahogyan decemberben sem.  Február 4-én északnyugat felől érkezett egy markánsabb hidegfront, mögötte hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el az országot. A következő éjjeleken sok helyen -10 fok alá csökkent a hőmérséklet, a Balaton is elkezdett befagyni.

Az idei év leghidegebb napja február 7-e volt. Az OMSZ hivatalos mérései szerint Zabaron -14,6 fok volt. Ezt követően lassú enyhülés kezdődött, a tél hátralévő részében már nem volt hasonlóan hideg.

Furcsa módon az idei nyár legmelegebb időszaka augusztus végére esett. Az augusztus 20-a utáni időromlás helyett fokozódott a hőség. Olyannyira, hogy egyre nagyobb területen 35 fok fölé emelkedett délutánonként a hőmérséklet.

Az idei év legmelegebb napja augusztus 27-re esett. Az OMSZ hivatalos adatai szerint a legmelegebb Dévaványán volt, 39,5 fok. A nyár sokáig elhúzódott, még szeptemberben is gyakran mérhettünk 30 fok fölötti maximumokat.