150 EZER FORINTOS BÍRSÁGOT KAPHAT, AKI PETÁRDÁZIK

Idén is tilos petárdát birtokolni és felhasználni – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság.

Mint írják, aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

A felrobbanó petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést, a végtagok roncsolódását, csonkolódását, a hallás tartós károsodását is okozhatja – olvasható az ORFK közleményében.

A rendőrség részletezte: december 31-én 18 óra, illetve január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel az úgynevezett 3. osztályba sorolt tűzijátékok, pirotechnikai eszközök.

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni.

Figyelmeztettek arra, hogy pirotechnikai terméket mindenki csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusítóhely megfelel az előírt feltételeknek, illetve a termék bevizsgált. „Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti!” – fűzték hozzá. A legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót tartalmaz.