VESZPRÉMBEN ÁLLANDÓ KIÁLLÍTÁS NYÍLT NAGY SÁNDOR SZOBRÁSZMŰVÉSZ FEJSZOBRAIBÓL, VÁCOTT NEM VOLT MARADÁSUK ALKOTÁSAINAK A DUNA-PARTON

Száz éve született a múlt század egyik legjelentősebb magyar szobrászművésze, Nagy Sándor, akinek számos alkotása látható a Káptalan utcai Modern Művészeti Gyűjteményben, illetve néhány évig egy, az ő munkáiból összeállított kis szoborpark is díszítette a Duna-parti sétányt, ám ezt a kollekciót a balliberális városvezetés nem tűrte meg itt, elüldözte.

A Munkácsy-díjas szobrászművész életrajzi jubileumához kötődő történés, hogy az Európa Kulturális Fővárosa elismerést-küldetést elnyerő Veszprémben, közelebbről a színházparkban állandó kiállítás nyílt Nagy Sándor fejszobraiból – ennek tükrében különösen szegénységi bizonyítvány Matkovich Ilona csapatának, hogy ők viszont alattomos aknamunkával elérték, hogy eltűnjön a Duna-parti szoborpark.

Papp László, a Modern Művészeti Gyűjtemény vezetője Nagy Sándor születésének jubileumi évfordulója kapcsán egy minapi közösségi médiás bejegyzésében kiemelte:
„Páratlan értékű kis méretű márványszobrai közül nagyon sok megtekinthető a Modern Művészeti Gyűjteményben, illetve számos alkotása megtalálható az ország több nagy múzeumában. Több köztéri szobra áll Budapesten és Nyíregyházán. Európa Kultúra Fővárosában, Veszprémben, a színházparkban november 28-án állandó kiállításként negyven szobrát avatják fel, melyeket megvásárolt a város. Vácnak is volt 13 szobra a Duna-parton, melyeket folyamatosan kidöntögettek, majd felszólítást kapott az adományozó, hogy vigye el a szobrait. Ez a városvezetés az elmúlt négy évben kulturális katasztrófát idézett elő, az egész ország így ismerte meg őket, cinikusan szólva legyünk büszkék rájuk!”

Veszprém a Bakony-Balaton régióval közösen egyedülálló módon 2023-ban egy egységes élményrégióként viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. A régió vendégei így nemcsak a Balatonban, hanem a gazdag kulturális programok kínálatában is megfürödhetnek.

VO-komment
Amíg Veszprém elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet, addig Vác sajnos a kulturális értékek leépítésének városaként titulálható a Matkovich-érában.
A Duna-parti szoborpark ellehetetlenítése mellett elég csak a jobb sorsra érdemes, szebb reményű Váci Dunakanyar Színház haknizó mélyrepülő üzemmódba váltására, a VéNégy fesztivál elköltözésére, a nemzetközi rangú városházi Madi-kiállítás elengedésére gondolni.
Miközben a mérleg másik serpenyőjében nagyjából annyi van, hogy értékes ingatlanként szemet vetettek a Káptalan utca 16. alatti épületegyüttesre, illetve néhány különösen talpnyaló képviselőt megkínáltak felügyelőbizottsági tagságokkal is, persze plusz pénzzel.