MATKOVICHÉK FÉLNEK A JÖVŐ ÉVI VÁLASZTÁSTÓL, EZÉRT ÁTALAKÍTJÁK AZ ERŐS FIDESZES VÁLASZTÓKERÜLETET

Átalakítja a váci balliberális önkormányzat a váci 7. számú egyéni választókerületet. Pont azt az egyet, amelyiket a Fidesz-KDNP nyert meg 2019-ben. Vajon Matkovich Ilonáék megijedtek a jövő évi választástól?

Telefonon értesítették kedden Mokánszky Zoltán Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselőt arról, hogy területileg átalakítják azt az egyéni választókerületet, amit jelenleg ő vezet – tudta meg a VácOnline. Mokánszkyt a város jegyzője hívta fel és telefonban – konkrétumok nélkül – csupán annyi indoklást közölt vele, hogy a népességszám alakulása miatt szükséges változtatni a választókerületek határain.

Mokánszky Zoltán ezzel kapcsolatban portálunknak azt nyilatkozta, hogy értetlenül áll az ügy előtt, ugyanis a 2022-es népszámlálás adatai szerint Vácon 34.449-en élnek, csupán 618-cal többen mint az előző, 2011-es népszámláláskor. Vagyis Mokánszky szerint akkora változás nem következett be a népességszámban az elmúlt években, ami miatt változtatni kellene az eddigi választókerületi határokon. 

Az ügy érdekessége, hogy Matkovich Ilonáék azt a váci választókerületet alakítják át területileg, amit a Fidesz-KDNP nyert meg 2019-ben. Nem is akárhogy. Akkor Mokánszky Zoltán a szavazatok 48,49%-át kapta meg a választóktól szemben Zöldi Péterrel, a baloldal jelöltjével, akire a voksok  csupán 34,29%-a érkezett.

Mindezek ismeretében jogosan merül fel a kérdés, hogy Matkovich Ilonáék ennyire félnek a jövő évi választástól? Mokánszky Zoltán 2019-es fölényes győzelme után ugyanis nem lehet véletlen, hogy pont az ő választókerületéhez nyúlnak hozzá, és vélhetően a saját érdekeik szerint alakítják át azt. 

Kíváncsiak voltunk, hogy mi az álláspontja ezzel kapcsolatban Matkovich Ilonának, és hogy érint-e változás másik váci választókerületet is, ezért sajtókérdéseket küldtünk neki, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk tőle választ. 

 

kiemelt kép: vasárnap.hu