MADARAS SZOBÁKRÓL LESZ SZÓ A VÁCI EGYHÁZMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY PÉNTEKI ELŐADÁSÁN

Az eredetileg megadott dátum helyett új időpontban, november 24-én következik a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény őszi előadás-sorozatának újabb programja.

A hónap utolsó péntekjén tartandó, 15 órakor kezdődő ismeretterjesztő alkalomnak Dományi Virág művészettörténész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem PhD-hallgatója lesz az előadója.

Témájának címe: „Madaras szobák”, s vetített képes prezentációjában az előadó az újkori Magyar Királyság palotáiban, kastélyaiban jellemző illuzórikus, őshonos és egzotikus madarakkal benépesített tájképi falképekkel díszített termekről, sala terrenákról értekezik majd.

Valóban csak dekoratív célokat szolgáltak ezek a különleges kifestések? Kibontható-e egy mögöttes tartalom, megrendelői szándék? Vajon Anton Maulbertsch műhelytársa és barátja, Johann Wenzel Bergl milyen inspirációs forrásokból merített egyedülálló festői koncepciójának megteremtése során?

A Mária Terézia és a bécsi főúri, egyházi megbízatásokat teljesítő Bergl oeuvrejének ismerete nélkül a magyarországi „madaras szobák” festőinek előképeit lehetetlen megismerni.

Az előadás után, egy csésze tea mellett beszélgetésre hívják a látogatókat a házigazdák. Az előadás egy múzeumi belépő megvásárlásával látogatható. A helyszín befogadóképessége miatt előzetes regisztráció szükséges a muzeum@vaciegyhazmegye.hu címen.
Jegyárak: teljes árú 1200 Ft/fő; kedvezményes (nyugdíjas és diák) 600 Ft/fő