NEM MUTATOTT KI VESZÉLYES ANYAGOT A MOBIL LABOR A VÁCLIGETI CSŐTÖRÉSNÉL

Szerdán kora este Vácott, a Gőzös utcában egy teherautó alatt beszakadt a földút, amely alatt egy 300 milliméteres szennyvízcső eltört, abból tisztított technológiai szennyvíz szivárgott. A szakemberek megszüntették a szivárgást, a kiáramlott szennyvíz természetes vizet nem érintett – közölte a katasztrófavédelem a honlapján. 

Mint írják, a katasztrófavédelmi mobil labor a kiáramlás helyszínén és egy közeli fúrt kútból mintát vett,

veszélyes anyag nem volt kimutatható.

Még ma este akkreditált mintavétel is történik, amelynek laboratóriumi vizsgálata néhány napot igényel.

Vác balliberális polgármestere is a helyszínen járt, de csak azért, hogy riogassa az embereket. Matkovich Ilona közösségi oldalán arra kérte a Václigeten élőket, hogy átmenetileg „ne fogyasszanak, ne használjanak a kutakból vizet”, holott a katasztrófavédelem egyértelműen közölte: nem mutatott ki veszélyes anyagot a mobil labor.

Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki a DMRV is. Azt írták: „fontos megjegyeznünk, hogy a vezetékből kijutott ipari szennyvíz jelentősen tisztább a kommuniális-települési szennyvizeknél. A rendszeresen végzett vizsgálatok alapján kijelenthető, hogy az ipari szennyvíz szennyezőanyag tartalma egyik komponens esetében sem éri el a váci szennyvíztisztító telep tisztított szennyvizeire hatóságilag meghatározott határértékeket, toxikus anyagokat pedig nem tartalmaz.”

 

a kiemelt kép illusztráció