NAPELEMES TERASZÉPÍTMÉNY KÉSZÜLHET AZ USZODA-STRAND KOMPLEXUMBAN JELENTŐS ÁLLAMI TÁMOGATÁSSAL

Jelentős állami támogatásnak (is) köszönhetően a Vác Városi Uszoda és Strand létesítményegyüttesnek lehetősége nyílik napelemtartó és árnyékoló szerkezet építésére, rendszerbe állítására, a beruházás révén pedig hosszabb távon számottevő mértékben csökkenhetnek az energiaköltségek.

Az októberi testületi ülésen a beruházás előmozdítása érdekében a grémium elfogadta az építési tervdokumentációt.

Az uszoda és strand már folyamatban lévő felújítása, korszerűsítése, fejlesztése részeként az uszodaépület napozóteraszán napelemtartó, valamint árnyékoló szerkezetek elhelyezése tervezett.

Idézet a határozat hátterét adó szakértői véleményből:
„A TKR szerint az ingatlan a hagyományőrző településközpont területén helyezkedik el, ideiglenes helyi védelem alatt áll.
A napelemeket tartó szerkezet jellemzően acélvázas, melyek közé fa szerkezetű támaszelemek is kerülnek, ami oldottabbá, otthonosabbá teszi az építmény megjelenését. A vázszerkezet előnye, hogy lehetőséget biztosít egy-egy egység lezárására, hogy azokban büfé, pult vagy egyéb kiszolgáló egység működhessen. Az ilyen utólagos beépítéseket mindenképp a tervezővel egyeztetve kell végezni utólag, hogy annak megjelenése igényes és a meglévő szerkezethez illeszkedő legyen.
Vizsgálatra javasolt a burkolt felület és korlát közötti sáv mérete, mely jelenleg szűkös.
A tetőszerkezetként alkalmazott trapézlemez nem alkalmazható burkolatként, csak belső szerkezetként, így alsó felülete faburkolattal, felső felülete a napelemmel lesz takarva teljes felületén.
Összességében a meglévő épülethez és az utcaképbe történő illesztés példás, jól eltalált arányokkal, új szerkezetek képzésével.
A tervtanács a tervet engedélyezésre ajánlja.”

Vo-komment

  • A felső rakparti városmag egy innen pár méterre lévő pontján sokak szerint sokkal kevésbé illeszkedik az összképbe egy vendéglátó üvegkalitka, ja, hogy az a telhetetlen polgármester családjának biznisze, ah so…
  • Ami meg a napelemes teraszberuházást illeti, még egyszer hangsúlyozzuk, hogy jelentős részben állami forrás teszi lehetővé a fejlesztést az önkormányzatnak, amely önállóan a strandi pancsolómedencét három év, jóformán az egész ciklus alatt sem tudta újra használhatóvá tenni.