ÁLSÁGOS POLITIKAI „DÖNTÉST” HOZOTT A BALLIBERÁLIS TESTÜLETI TÖBBSÉG KÜLÖNBÖZŐ BERUHÁZÁSOK KAPCSÁN

Az októberi ülésen a képviselő-testület balliberális többsége elfogadott egy úgynevezett döntést „a környezetkárosító beruházások és az azt kiszolgáló humánerőforrás elhelyezésének problémájáról” – hogy ennek mi a valódi értelme, üzenete, súlya azon érdemes morfondírozni egy kicsit, mérlegelni ezt-azt.

A döntésnek titulált szájkarate határozat kimondja, hogy

  • az önkormányzat nem támogat a környezetre veszélyt jelentő beruházást Vác közigazgatási területén, sem Vác térségében;
  • nem támogatja, hogy akkumulátorgyár, gumigyár, vegyi-anyag gyár épüljön a városban és környékén;
  • nem támogatja ilyen üzemben dolgozó külföldi munkások Vácon és környékén való elhelyezését sem;
  • a már megvalósult beruházásokkal kapcsolatban teljes átláthatóságot és a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartását követeli;
  • felkéri a polgármestert, hogy folytasson széles körű konzultációt a váci lakosok véleményének megismerése érdekében az előbbi kérdésekről.

Érdemes pontról-pontra felvillantani a hátteret, a sorok között is olvasva.

  • A balliberális testületi többség a tagadásig, dafke-durci elutasításig eljutott, s itt meg is torpant, mert a munkahelyteremtés, a gazdasági élet fellendítése terén ugyanúgy csődöt mondanak, mint az élet minden más területén, pl. nagyjából ölbe tett kézzel fogadják, hogy elcuccol innen az egyik legnagyobb foglalkoztató, miközben ők maguk még egy zabhegyező sufniműhelyt sem tudtak beújítani. (És akkor itt ismét feltehetjük a kérdést: mi végre is tart el a város három (!!!) alpolgármestert, akik közül az egyik papíron a gazdasági kérdések felelőse, miközben nagyjából semmihez nem ért igazán!?)
  • Az is szép, hogy legálisan, dolgozni érkező távoli külföldiekből nem kér ez a szedett-vedett helyi döntéshozó társaság, miközben pártjaik az illegális migrációban nem látnak biztonsági kockázatot, sőt már-már kívánatos jelenségnek tartják a kerítésbontók ellenőrizetlen beáramlását.
  • Az átláthatóság kérdése kapcsán pedzegessük csak újra (mert nem lehet elégszer), hogy vajon az első számú város(félre)vezető családja és haveri köre bizniszeihez fűződő ilyen-olyan döntések, történések mennyiben merítik ki a transzparencia fogalmának kívánalmát!?
  • S végül a társadalmasítás kapcsán valószínűleg borítékolható, hogy hamarosan lesz egy irányított, álságos Matkovich-fórum a városháza jobb sorsra érdemes dísztermében, csak hogy a madám minél többször égre emelhesse a tekintetét, széttárhassa a kezeit, megemelhesse vagy épp fátyolossá tompíthassa a hangját a belasszózott szimpatizánsok és a kamerák előtt.